Gabriela Firea a acceptat să își dea demisia din funcția de ministru al Familiei după o discuție cu Marcel Ciolacu, au declarat surse politice pentru adevărul.

Premierul urmează să decidă cine va asigura interimatul la Ministerul Familiei.

Demisia vine ca urmare a dezvăluirilor de presă privind legăturile ministrului cu persoane care conduceau azilele din Voluntari, în care zeci de persoane ar fi fost agresate, înfometate și umilite.

În urmă cu o zi, Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii, gest considerat de premierul Marcel Ciolacu drept unul firesc. Interimatul la acest minister a fost preluat de vicepremierul Marian Neacșu.

Totul a pornit de la o investigație de presă publicată la începutul anului de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care arăta tratamentul la care erau supuse persoanele din mai multe azile din Voluntari. Ulterior, pe 4 iulie, DIICOT a făcut percheziții, 26 de persoane fiind anchetate, acesta fiind și momentul în care scandalul a luat amploare.

Informațiile apărute ulterior arată chiar că au fost trimise sesizări către mai multe instituții ale statului, respectiv Ministerul Muncii, Primăria Voluntari, Ministerul Sănătăţii, Guvernul României, direct sau prin instituţiile din subordine. Corpul de control al premierului ar fi sesizat, la rândul său, pe 8 martie, procurorii.

Centrul de Resurse Juridice ar fi făcut mai multe sesizări, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii, cu privire la situația din azilele din Voluntari, însă, cu toate acestea, centrele au continuat să funcționeze.

Mai mult, Marius Budăi , în calitate de ministru, ar fi retras dreptul ONG-ului de a face controale la astfel de centre, potrivit CRJ. Chiar cu o lună înainte de reziliere, Ştefan Godei îi spune unui interlocutor că ar fi bine să dispară contractul prin care statul îi permite Contrului de Resurse Juridice să facă verificări, potrivit documentelor procurorilor.

În paralel cu ancheta DIICOT, DNA a demarat o investigație privind posibile fapte de corupție cu privire la funcționarea acestor centre. Chiar în ziua în care Budăi şi-a anunţat demisia, procurorii au făcut percheziţii la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), din subordinea Ministerului Muncii, şi la domiciliile funcţionarilor vizaţi. Doi funcționari au fost reținuți de procurori.

Şefa Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS) a demisionat în urmă cu câteva zile, la cererea premierului. Demisii au fost şi în cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu, printre care DSP Ilfov, IPJ Ilfov și Poliţia Locală Voluntari.