Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2024, susține că instituția pe care o reprezintă nu acceptă tăieri bugetare, fiind nevoie de finanțare pentru prioritățile noi și pentru situații neprevăzute, contrar a ceea ce a cerut Consiliul European.

Am reprezentat astăzi Parlamentul European la primele negocieri în format «trialog» cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană după publicarea Proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2024. 

Propunerea de buget, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor”, a precizat Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanșat de Rusia la granițele noastre, precum întărirea siguranței în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova și întărirea economiei.  În același timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacționa în situații neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina”, a completat europarlamentarul PNL, care deține și funcția de vicepreședinte al PPE.

Din acest motiv, am criticat în negocierile de astăzi decizia Consiliului de a propune noi tăieri bugetare care ar face ca Bugetul UE să fie și mai puțin capabil de a reacționa în fața unor noi situații neprevăzute. Poziția mea, ca negociator-șef al Parlamentului European, este că bugetul UE de anul viitor are nevoie de creșteri de alocări, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023.”, a mai afirmat eurodeputatul PNL.

De altfel, liberalul a explicat: „Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem crește bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor oamenilor”.