Valul de căldură cu numele „Cleon” a cuprins țări din sudul și vestul Europei, unde s-au înregistrat temperaturi record și au izbucnit incendii violente, Acesta se va intensifica și mai mult marți, temperaturile urmând să ajungă până la 48 de grade Celsius. Cele mai afectate țări vor fi Italia, Spania și Grecia, potrivit Agenției Spațiale Europene

Spania a înregistrat temperaturi de până la 44 de grade Celsius.  Temperaturi de peste 40 de grade s-au înregistrat și în Italia, Grecia sau Turcia. Țările mediteraneene sunt cel mai puternic afectate.

În Grecia, valul de căldură „Cleon” a adus temperaturi de peste 40 de grade, fiind unul dintre cele mai severe fenomene din ultimii 30 de ani. Premierul grec avertizează că vor fi multe incendii de vegetație în următoarea perioadă. În Elveția, un incendiu forestier a izbucnit lângă Bitsch, iar câteva sate au fost evacuate.

Valul de caniculă se va intensifica în următoarele zile atât în Turcia cât și în Grecia, iar nopțile vor fi extrem de calde. Căldura prelungită favorizează izbucnirea incendiilor și crește cererea de energie electrică.

Județele din sudul României au intrat astăzi sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade, iar CFR a luat măsuri speciale pentru transportul pe calea ferată.

Valul de căldură va persista şi în România, va fi caniculă pe parcursul zilei de astăzi în mai mult de jumătate de ţară, iar în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade.

Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, după cum a subliniat recent Organizaţia Meteorologică Mondială. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.

Și în Statele Unite și Canada, canicula a provocat incendii mari, cel puțin 15 persoane fiind declarate decedate. Și în alte părți ale lumii, în Japonia, China sau Coreea de Sud, se înregistrează temperaturi ridicate, însoțite de ploi torențiale și inundații.

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că acest val de căldură extremă este unul dintre cele mai mortale fenomene meteo, spunând că valurile de căldură vor fi din ce în ce mai frecvente și mai severe din cauza încălzirii globale.