Proiectele în domeniul energetic, şi mai ales în cel al energiei nucleare, sunt greu de dus la capăt, deoarece necesită timp, resurse, continuitate şi competenţă, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Este greu să duci la bun sfârşit proiecte în domeniul energetic, cu atât mai mult în domeniul energiei nucleare, pentru că ele cer timp, cer resurse, cer continuitate, cer competenţă şi chiar excelenţă. Şi avem din plin aici, la Cernavodă, şi la nivel managerial şi la nivel tehnic şi, cu siguranţă, depăşesc mandatul unor miniştri sau unor guverne. (…) Ceea ce astăzi am revăzut îmi confirmă faptul că avem cu ce să ne mândrim la nivel european şi mondial.

Nu-i deloc puţin lucru că aceste unităţi româneşti sunt pe podiumul mondial între cele 440 de reactoare nucleare din întreaga lume, pe locul 1 şi, respectiv, pe locul 3. Deci, discutăm despre o tradiţie pe care România o are, discutăm despre excelenţă, discutăm despre inovare, pentru că, în paralel cu acest proiect important al Unităţilor 3 şi 4, discutăm de reactoarele modulare de mici dimensiuni, SMR-urile – şi România are ambiţia să fie prima ţară europeană cu un asemenea reactor modular de dimensiuni mici – şi, nu în ultimul rând, de proiectul Alfred, care este un demonstrator de generaţie 4, bazat pe plumb”, a spus Burduja la Cernavodă, cu ocazia semnarea unui Memorandum de înţelegere între Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie din Republica Moldova.

Puteți viziona interviul pe video.agerpres.ro