Din cauza raționalizării alimentelor și a prețurilor mari din Ungaria, cetățenii maghiari se organizează în grupuri pe Facebook pentru a face cumpărături în România.

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă și de greu de găsit încât mulți oameni consideră că merită să vină cu mașina până în România pentru a face cumpărături importante. Turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile alimentelor au crescut semnificativ și în România în ultimele luni, iar o pagină de Facebook a fost deja lansată pentru a ajuta clienții care vor să-și facă aprovizionarea din Carei, de exemplu.

Fenomenul este din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței.

Sunt mulțumit, e loc în rezervor, fac plinul, pentru că aici un litru de benzină costă 405 forinți, în timp ce în Ungaria e 475 de forinți“, a declarat un cetățean maghiar venit în Carei la cumpărături.

O familie a declarat că în magazinele din România poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți, dar în Ungaria, prețul oficial al zahărului este de 450 de forinți, iar ei nu vând mai mult de 1-2 kilograme. Ceea ce, mai ales în sezonul conservelor, este foarte puțin. Maghiarii au mai spus că pentru multe produse, de ex. salamul, au calculat o diferență medie de preț de 15%-20%, dar sunt și alte articole pe care au reușit să le cumpere de două-trei ori mai ieftin față de prețul din Ungaria.

În urmă cu o lună, în Ungaria a fost lansată o pagină de Facebook care încearcă să îndrume persoanele interesate de cumpărături în Carei. Administratorii urmăresc ultimele oferte din România și informează despre prețurile de bază. Ei încearcă să ajute și sistemul de carpooling, adică să îi organizeze pe maghiarii care nu au mașini pentru ca aceștia să fie luați de conaționali dotați cu autoturisme.

Mai multe puteți citi pe adevarul.ro