Alexandru Muraru și colegi din delegația Parlamentului României au avut o întâlnire și discutii cu Joe Wilson, Membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.

Joe Wilson a servit în rezerva armatei Statelor Unite în perioada 1972-1975, și mai apoi în Garda Națională a Armatei din Carolina de Sud.

Înainte de a fi ales în Congresul Statelor Unite în 2001, Joe Wilson a activat 17 ani în Senatul statului Carolina de Sud, unde a fost ales președinte al Comisiei de transport al Senatului, primul președinte republican de la epoca reconstrucției.

În prezent, este membru senior al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, unde este președintele Subcomitetului pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală și membru al Subcomisiei pentru Europa.

„Congresmanul Joe Wilson este unul din cei mai apropiați aleși americani de România și Ucraina și un susținător al prezenței americane în Europa de Est și al parteneriatului nostru strategic cu Statele Unite ale Americii”, conform lui Muraru.

De curând, Joe Wilson a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe fondul agresiunii militare a Rusiei și amenințărilor de pe flancul estic, sprijinind astfel ajutoarele militare pe care SUA le-a acordat Kievului.

În cadrul întâlnirii, Alexandru Muraru a discutat cu Joe Wilson despre „ajutorul acordat Ucrainei, despre eforturile României de a sprijini Ucraina în criza umanitară și cea a transportului de cereale, cât și din perspectivă economică, politică dar și militară, în contextul în care România va găzdui noul centru regional de antrenament pentru piloții ucraineni pe avioanele F16”.

„Țara noastră se alătură altor state care și-au exprimat acordul să instruiască piloți ucraineni, precum Marea Britanie, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca și Suedia”, a amintit deputatul.

De asemenea, acesta a discutat despre ”posibilitate sporirii trupelor americane în România (în prezent fiind 4.000 de trupe) pentru a descuraja amenințările de securitate din Europa de Est pe fondul războiului barbar și neprovocat al Federației Ruse în Ucraina”.