Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a vorbit despre beneficiile pe care țara le oferă tinerilor care aleg să se întoarcă și despre factorii care îi determină pe unii români să rămână în diaspora.

Atunci când a fost întrebat de ce mulți români din diaspora nu revin acasă, primarul a evidențiat că educația și sistemul de sănătate sunt două domenii critice care îi împiedică pe unii români să revină în țară. Cu toate acestea, el a subliniat că schimbările pozitive încep să se contureze.

„Lucrurile au crescut mult și la noi. Pot să vă spun că am avut opt olimpici naționali la liceul din comuna noastră, lucrurile capătă o altă dinamică, școlile performează. Sigur, e o oarecare reticență, se fac tot felul de dezinformări, dar trebuie să vedem și realitatea. Și sistemul medical nu putem să spunem că e la fel ca în urmă cu 10 ani, cred că e o evoluție consistentă, atât pe zona resurselor umane, unde avem doctori profesori de înalta calitate, cât și a aparaturii, logisticii, a infrastructurii din școli și din spitale” afirmă edilul.

El dă exemplul comunei Sânmartin, care are 1400 de elevi: „Avem în fiecare sală tablă smart, whiteboard, videoproiector telescopic, avem echipamente, mobilier nou, avem echipamente și dotări demne de orice școală din Europa, cumpărate din finanțări europene. Avem tablete pentru fiecare elev, laptop pentru fiecare dascăl”.

Mai mult în video:

 

 

Este important de menționat că fiecare individ are propriile motivații și priorități în luarea deciziilor legate de relocarea în străinătate sau întoarcerea în țară. Cu toate acestea, discuțiile despre îmbunătățirea condițiilor de educație, sănătate și dezvoltare economică reprezintă un pas important în promovarea întoarcerii și implicării tinerilor în dezvoltarea comunităților locale din România.