Activista suedeză Greta Thunberg a fost condamnată luni, în urma unui proces desfăşurat la Malmo, la plata unei amenzi de 1500 de coroane (130 de euro) şi respectiv a unei despăgubiri de 1000 de coroane pentru nerespectarea unui ordin al Poliţiei suedeze cu ocazia unui protest organizat la jumătatea lunii iunie, în timpul căreia ea a blocat, alături de alţi activişti, portul acestui oraş, transmite AFP.

Pe 19 iunie, activista pentru climă „a participat la o manifestare care a perturbat traficul”, potrivit unei plângeri ce a fost consultată de AFP.

„Ea a refuzat să se supună ordinelor Poliţiei şi să părăsească zona, se afirmă în aceeaşi plângere.

În acea zi, Greta Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a participat la un protest alături de organizaţia Ta Tillbaka Framtiden în portul oraşului Malmo, blocând intrarea şi ieşirea din port pentru a protesta faţă de utilizarea combustibililor fosili, imobilizând vehicule şi camioane-cisternă.

Greta Thunberg, amendată pentru nerespectarea ordinului Poliției în timpul unui protest

„Noi am ales să nu fim spectatori şi să oprim în mod fizic infrastructura pentru carburanţii fosili. Ne luăm viitorul înapoi”, a declarat atunci tânăra activistă suedeză într-un mesaj publicat pe Instagram.

Câteva ore mai târziu după încheierea procesului, Greta şi alţi 5 activişti pentru mediu au încercat din nou să blocheze portul din Malmo. Cei 6 au fost ridicaţi de poliţie.