Premierul italian Giorgia Meloni a făcut duminică un apel la stabilirea unor relații noi și mai echitabile între Europa și țările de origine și de tranzit ale migranților, în cadrul unui summit la care au participat aproximativ 20 de țări, oficiali ai UE și organizații internaționale, cu scopul de a pune capăt fluxurilor de migrație ilegală, relatează France24 și AFP, preluat de Agerpres.

Conferința de o zi este o inițiativă a lui Meloni care are ca scop să transforme Italia într-un lider în rezolvarea problemelor care afectează țările mediteraneene. Printre acestea se numără în primul rând migrația, în condițiile în care Italia susține zilnic sute de noi sosiri la granița sudică a Europei, dar și energia, în condițiile în care Europa se îndreaptă spre Africa și Orientul Mijlociu pentru a înlocui permanent aprovizionarea cu energie din Rusia.

Meloni a declarat în deschiderea evenimentului că aroganța occidentală a stat probabil în calea soluțiilor la problema migranților. Aceasta a propus patru direcții principale pentru cooperarea viitoare: combaterea organizațiilor criminale care se ocupă cu traficul de migranți, o mai bună gestionare a fluxurilor de migranți, sprijinirea refugiaților și ajutorarea țărilor de origine.

„Occidentul a dat prea des impresia că este mai degrabă interesat să dea lecții decât să dea o mână de ajutor”, a subliniat Meloni. „Probabil că această neîncredere este cea care a îngreunat progresul în privința soluțiilor.”

Premierul italian a declarat că, dacă fluxurile ar fi mai bine gestionate, ar exista mai mult loc pentru migrația legală. În conferința sa de presă de încheiere, Meloni a subliniat că nu există mijloace legale de intrare pentru multe persoane care ar putea beneficia de statutul de refugiat, deoarece cotele sunt completate de cei care sosesc ilegal.

„Până ieri, aveam mentalitatea care spunea că migrația nu poate fi limitată, este un drept, frontierele nu există. Aceasta nu este abordarea mea, pentru că frontierele există, migrația trebuie gestionată”, a spus Meloni.

Aceasta a declarat că participanții au salutat abordarea concretă și orientată spre obiective a conferinței și a menționat că Emiratele Arabe Unite au promis 100 milioane de euro pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor din țările în care sărăcia și lipsa serviciilor încurajează emigrarea.

Într-o epocă în care se acordă atât de multă atenție dreptului de a emigra, nu acordăm suficientă atenție dreptului de a nu fi constrânși să emigrăm, de a nu fi forțați să ne părăsim propriile case, de a nu fi forțați să ne abandonăm pământul și să ne părăsim membrii familiei în căutarea unei noi vieți”, a declarat Meloni în cadrul remarcilor de deschidere.

Summit-ul de la Roma are loc la o săptămână după ce unul dintre participanții cheie, președintele tunisian Kais Saied, a semnat un memorandum de înțelegere pentru un „parteneriat strategic cuprinzător” în cadrul unei întâlniri la care au participat Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Detaliile financiare nu au fost făcute publice, dar UE a promis aproape 1 miliard de euro pentru a ajuta la repornirea economiei tunisiene, aflată în dificultate, și 100 milioane de euro pentru controlul frontierelor, precum și pentru misiuni de căutare și salvare pe mare și pentru repatrierea imigranților fără permis de ședere.

Saied a declarat în cadrul conferinței că Tunisia nu va permite imigranților cu destinația Europa să se stabilească în țară și că Tunisia nu va fi un „coridor pentru nelegiuiți”.

Acesta a cerut înființarea unei noi instituții financiare globale care să abordeze cauzele profunde ale migrației și să creeze prosperitate și speranță în țările sărace.