Premierul Marcel Ciolacu va propune în ședința restrânsă de luni a coaliției, concentrată pe subiecte economice, desființarea a 200 de mii de posturi bugetare neocupate, au declarat pentru G4Media surse politice.

Pentru echilibrarea bugetului, Ciolacu vrea o reducere aparatului de stat, iar desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD.

Economia directă la buget se realizează prin faptul că posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor înseamnă că nu se mai consumă bugetul aferent, care revine la bugetul de stat pentru alte cheltuieli necesare.

Există și o economie indirectă. Astfel, prin eliminarea posturilor vacante se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1 sef), directii (15+1 director) sau direcții generale (25+1 director general).

În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante, adică organigrame facute pentru sinecuri.

În plus, ar urma să scadă cheltuielile cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier.