Ministerul Afacerilor Externe informează marţi cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile elene menţin avertizările privind riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie de gradul 5 pentru întreg teritoriul ţării, pe fondul codului roşu de caniculă din perioada 25 – 27 iulie.

„Având în vedere că, din cauza condiţiilor meteo extreme, pe teritoriul elen au loc mai multe incendii de vegetaţie în Insulele Rodos, Corfu, Evia, Peninsula Peloponez – Corint, MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să se deplaseze în această perioadă în această ţară să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora”, precizează un comunicat al MAE transmis marţi.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români, care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu, să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică.

Legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu, menţionează Ministerul de Externe.

Totodată, cetăţenii români aflaţi în Grecia care observă producerea unui incendiu vor putea anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Conform MAE, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Grecia: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, mai arată sursa citată de agerpres.