Aliații NATO au subliniat faptul că toate ameninţările Rusiei la Marea Neagră, inclusiv în zonele economice exclusive, provoacă noi riscuri şi afectează libertatea de navigaţie în regiune.

Aliaţii au subliniat faptul că toate ameninţările pe care Rusia le face cu referire la Marea Neagră, inclusiv în zonele economice exclusive, creează noi riscuri şi afectează libertatea de navigaţie. NATO şi aliaţii au decis să consolideze supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv prin misiuni de patrulare maritimă. România a susţinut activ în cadrul summitului de la Vilnius un paragraf important în ceea ce priveşte Marea Neagră.

Iar ceea ce am solicitat este să accelerăm aceste decizii adoptate la summitul de la Vilnius privind Marea Neagră. Noi am evidenţiat că nu putem accepta utilizarea forţei, încălcarea dreptului internațional în Marea Neagră şi nu putem să acceptăm periclitarea securităţii navigaţiei.”

Despre o repoziţionare a unor tipuri de armament ale Franţei pentru această zonă, ministrul a declarat:

„Vorbim în momentul actual de o consolidare a măsurilor existente. Noi avem o prezenţă americană şi o prezenţă franceză consolidate pe teritoriul românesc.”

Aliaţii împreună cu România şi Bulgaria vor face măsuri de supraveghere şi recunoaştere în regiunea Mării Negre” a conchis ministrul de Externe.