Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că peste 5.600 de unități de învățământ din România vor fi modernizate și dotate corespunzător cu echipamente IT și mobilier în perioada imediat următoare. Aceasta a precizat că este vorba despre bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțarea fiind una record, de peste un miliard de euro.

Totodată a adus la cunoștință că miercuri vor fi semnate la guvern contractele de finanțare destinate dotării unităților de învățământ, fiind de părere că aceasta este o modalitate prin care autoritățile se asigură că reforma în educație este dublată de condiții bune în școli.

„Aceste contracte presupun mai multe tipuri de investiții, cum ar fi; digitalizarea procesului educațional, astfel încât vom avea laboratoare de informatică dotate în toate școlile, inclusiv în unitățile de învățământ pentru învățământul profesional și tehnic, și săli de clasă pentru toate nivelurile – preșcolar, primar, gimnazial și liceal, dotate cu echipamente IT, la standarde moderne.

Vorbim și despre modernizarea infrastructurii școlare, adică de dotări în sălile de clasă sau pentru activități extrașcolare și sportive, dotarea cu mobilier nou, și vorbim și despre laboratoare sau cabinete pentru sistemul de educație preuniversitar, inclusiv cabinete de asistență psihopedagogică, logopedie și așa mai departe”, potrivit ministrului Educației.

Ligia Deca a adăugat că, la rectificarea bugetară din luna august, Ministerul Educației va solicita fondurile necesare majorării salariilor cadrelor didactice, așa cum s-a convenit după greva de luna trecută, dar și bani în plus, pentru ca sistemul educațional să funcționeze în condiții bune, scrie rador.