Numărul tot mai mare de angajați străini și de lucrători independenți care plătesc contribuții la asigurarea legală de pensie în Germania se reflectă și în plățile din ce în ce mai mari de pensii către imigranți.

Potrivit noilor date de la Deutsche Rentenversicherung, disponibile pe meine-pension.de, peste 2,9 milioane de pensii au fost plătite pensionarilor cu pașapoarte non-germane anul trecut.

Cea mai mare parte a fost în jur de două milioane de pensii pentru limită de vârstă. Aproximativ 189.200 de pensii au intrat în conturile persoanelor cu handicap și aproape 647.000 de euro au fost plătiți văduvilor. În plus, au existat peste 48.000 de pensii pentru copii orfani străini și aproape 1.300 de pensii pentru familiile monoparentale, care au copii în întreținere, scrie ihre-vorsorge.de.

Pensiile plătite cetățenilor străini sunt  semnificativ mai mici decât pensiile pentru pensionarii germani. Potrivit datelor asigurărilor de pensie, beneficiarii germani ai unei pensii pentru limită de vârstă au primit în medie 1.111 euro pe lună anul trecut, iar străinii au primit 585 de euro.

Un motiv major pentru această diferența  este faptul că imigranții și-au încheiat doar o parte din viața profesională în Germania. În plus, mulți dintre ei sunt angajați în locuri de muncă mai puțin plătite decât asigurații germani, scrie stiridiaspora.ro, citează realitatea.

Cuantumul drepturilor de pensie ale diferitelor grupuri de naționalități din Europa este diferit.

Potrivit asigurărilor de pensii, foștii angajați din țările nord-africane Maroc și Tunisia (în medie peste 840 de euro), țările asiatice din India și Iordania (828 și respectiv 800 de euro) și țările europene din România, Polonia, Turcia și Serbia, care locuiau de zeci de ani în Germania, au beneficiat anul trecut de pensii pentru limită de vârstă.

Românii au primit aproximativ 805 de euro pe lună. Polonezii, turcii și sârbii au primit, de asemenea, pensii pentru limită de vârstă relativ mari, în medie de aproximativ 765 euro.

Cele mai mici pensii pentru seniorii europeni au fost achitate către foștii angajați din Ucraina, Moldova și Lituania (între 189 și 220 de euro pe lună).