România are un potețial eolian offshore extraordinar, iar un cadru legislativ este în dezbatere publică, a spus la TVR Info ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Eoliene în largul mării, pe două structuri: fixe sau plutitoare. Cele fixe sunt mai ieftine de construit cu 20-23 la sută. Am văzut un studiu al Băncii Mondiale care a analizat potențialul României de eolian offshore și a spus că avem un potențial extraordinar, 75 de Gigawati.

Vă dați seama ce înseamnă dacă noi acum, tot sistemul energetic românesc are o putere instalată de 18. Nu se pune problema să-i exploatăm pe toți, acesta e scenariul dus la extrem, dar, cu siguranță, 5-10 Gigawati se pot exploata la un cost fezabil. Pentru a ajunge aoclo noi avem nevoie în primul rând de un cadru legislativ, pentru că România nu-l are și puține țări din lume îl au.

Noi ne-am inspirat din modelul SUA. Și, împreună cu ANRE, specialiștii din minister au conturat un proiect legislativ și este în dezbatere publică, cred că din 17 iulie.

Undeva, în toamna aceasta, România trebuie să aibă legislație pe eolian off shore. Vrem o lege care să fie funcțională. (…) Suntem în plin avânt și, la finalul acestui an, ar trebui să avem această legislație și să primim expresiile de interes din partea unor investitori privați care să vină și să dezvolte aceste capacități”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.