Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat, joi, că a demis conducerea centrului educativ pentru minori de la Buziaș și a depus denunț penal după ce a apărut un filmuleț cu un deținut bătut cu bestialitate de polițiști. Odată cu anunțul, ministrul Justiției a distribuit imaginile cu puternic impact emoțional pe o rețea de socializare, deși afirmă chiar de la început că sunt „greu de privit”.

„Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023. Deținuții din Centrul educativ -Buziaș, minori și tineri – sunt bătuți cu bestialitate de polițiști. Revoltător și inadmisibil cum înțeleg polițiștii din acest centru să își exercite atribuțiile”, a scris Alina Gorghiu.

Ea a anunțat măsurile pe care le-a luat:

  • am înaintat denunțul penal;
  • tot azi, am demis de urgență conducerea unității;
  • am solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare cu custodiații;
  • am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș.

„Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgență cursuri de specializare pentru personal, dar și ședințe de consiliere pentru minori. Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înțelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate. Oameni cu acest tip de reacții comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepție! Zero toleranță. Vorbim totuși despre o instituție al cărei rol este reeducarea copiilor și tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta.

Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională, să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă”, încheie Gorghiu.

Alina Gorghiu: „Greu de privit aceste imagini ireale pentru România anului 2023”