Președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie dezvoltate în continuare sistemele de avertizare privind fenomenele meteo extreme, pentru a-i proteja pe oameni, în contextul unui bilanț grav de victime cauzat de furtunile din ultimele zile, printre care și patru decese. 

„În aceste zile, România și Europa resimt cu intensitate efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură și incendii de vegetație amplificate de temperaturile atipic de ridicate. Suntem martori la fenomene meteo extreme cu impact major asupra bunăstării, a sănătății și chiar asupra vieții cetățenilor”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat că, „pentru a-i proteja pe oameni, trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie cu privire la fenomenele meteo extreme”.

Este deosebit de important să ținem cu toții cont de aceste avertizări meteorologice pentru a evita tragedii. Sunt alături de familiile victimelor și de toți cei răniți în urma vijeliilor din ultimele zile”, a mai transmis președintele.

Potrivit unui comunicat al IGSU, 53 de localități din 22 de județe și municipiul București au fost afectate, în cursul zilei de ieri, de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase, scrie adevarul.

„Pompierii au depus eforturi pentru degajarea unor elemente de construcție, 6 stâlpi și nu mai puțin de 117 copaci căzuți pe carosabil, autoturisme și clădiri. Intervenții prompte au fost efectuate și pentru evacuarea apei din 1 anexă, 7 beciuri, 2 subsoluri de bloc și 2 străzi. Ca urmare a acestor evenimente, 9 case, 16 blocuri și 18 autoturisme au fost avariate”, a mai transmis IGSU..