Judecătorii care i-au achitat pe torționarii disidentului Gheorghe Ursu ar trebui excluși din magistratură, declară deputatul PNL Alexandru Muraru.

Instanța supremă i-a achitat pe cei doi torționari ai disidentului Gheorghe Ursu. Un verdict definitiv, care a provocat stupefacție în spațiul public. Magistrații susțin în motivarea sentinței că Ursu nu a fost un opozant al regimului comunist și nu s-a aflat în relații de adversitate cu organele de securitate ale statului.

Alexandru Muraru critică verdictul instanței în cazul disidentului Gheorghe Ursu, scrie rfi.

Este o sentință, din punctul meu de vedere, care reabilitează regimul ceaușist, neagă acțiunile represive, neagă disidența și lupta pentru libertate. Este o sentință aproape fără precedent, care dezonorează orice cetățean român. Practic, prin această decizie a ÎCCJ, România se întoarce în urmă cu 30 sau chiar cu 40 de ani, pentru că judecătorii regimului comunist ar fi luat practic aceeași decizie, ar fi spus că acești doi criminali, aceste bestii ale Securității, torționari, nu l-au ucis pe inginerul și disidentul politic Gheorghe Ursu. El a fost ucis de Securitate în 1985, iar în 2023 a fost ucis a doua oară de către justiția română, o barbarie absolută”.

Potrivit deputatului PNL judecătorii care au dat verdictul în cazul Ursu ar trebui excluși din magistratură.

Nu există nici o îndoială că această decizie a justiției are efecte catastrofale pentru viitor și pentru tot ce s-a construit din acest punct de vedere în România, legat de memoria victimelor comunismului, are efecte catastrofale asupra viitoarelor procese ale celor care au produs crime și abuzuri în numele regimului, pentru că există mai multe procese și vor exista în perioada următoare, probatorii înaintate de diverse instituții ale statului (…).

Magistrații care au luat această decizie sunt o rușine pentru justiția română. Ei sunt educați, dacă citim acea motivare de 28 de pagini, într-un profund spirit comunist, de solidaritate cu un regim care a comis crime și abuzuri inimaginabile (…). Cred că se impune o sancțiune maximală, care ar însemna excluderea din magistratură”.