Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, salută decizia Canadei de a reveni la energia nucleară după o pauză de 30 de ani, România contând pe tehnologia canadiană canadiană CANDU pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.

„O știre de astăzi face înconjurul lumii: Canada revine la energia nucleară după o pauză de 30 de ani. În Ontario va opera cea mai mare centrală nucleară din lume. Pentru România, este o veste excelentă. De ce? Pentru că la Cernavodă funcționează unitățile 1 și 2 ale centralei nuclearoelectrice, bazate pe tehnologia candiană CANDU. Ambele sunt pe podiumul mondial din perspectiva siguranței și eficienței în operare (din 440 de reactoare nucleare în întreaga lume)”, a explicat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a evidențiat că țara noastră se bazează pe tehnologia CANDU și pentru unitățile 3 și 4.

Canada a anunțat deja un posibil sprijin de 3 miliarde de dolari canadieni pentru acest proiect strategic, care va contribui la obiectele României de a avea energie sigură, curată și cât mai ieftină, a mai spus ministrul Energiei.

În viziunea sa, „pe termen mediu și lung, investițiile sunt singura cale de a reduce facturile pentru toți românii”.

Sebastian Burduja a amintit că „România deja a reușit la nivel european, alături de alte state membre, să clasifice energia nucleară drept energie cu zero emisii”.

„O victorie diplomatică de impact. Avem tot ceea ce ne trebuie să fim unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei nucleare civile: ciclu integrat (de la materie primă la apă grea și reactoare nucleare cu rezultate de top în ultimii 20 de ani); cercetare de vârf (reactorul de generație IV ALFRED, proiect românesc unic în lume, la nivel de demonstrator); resursă umană bine pregătită; tradiție și excelență recunoscute în plan global”, a conchis ministrul Energiei.