Klaus Iohannis a reacționat, miercuri, la atacul rusesc cu drone din portul ucrainean Izmail, aflat la 15 kilometri de Tulcea. Președintele României spune că atacul rușilor reprezintă „crimă de război” și „afectează capacitatea Ucrainei de a transfera produse alimentare către cei care au nevoie de ele în lume”.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropiere de România, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a transfera produse alimentare către cei care au nevoie de ele în lume”, a scris seful statului într-un mesaj pe Twitter.

În aceasta dimineața rușii au bombardat din nou portul de cereale Izmail, pe Dunăre, lângă granița cu România. Exploziile au fost vizibile de la Tulcea.

Drone rusești au atacat și avariat instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii ucrainene Odesa, iar unele dintre ele au luat foc.

Loviturile rusești cu drone au provocat daune „serioase” portului ucrainean Izmail de pe Dunăre dar nu au fost raportate victime, scrie rfi.

Presa ucraineană a relatat că dronele au traversat Marea Neagră și s-au îndreptat spre Izmail, un port cheie în Delta Dunării, de unde cerealele ucrainene sunt transportate cu barje către portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Prețul grâului a crescut cu 4% pe bursa de la Chicago în urma atacului de miercuri, comercianții fiind din îngrijorați de efectul asupra comerțului global, avand in vedere ca Ucraina este  unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.

Potrivit Biziday.ro, pe rețelele de socializare din România au fost postate imagini filmate din Deltă, exploziile fiind văzute și auzite inclusiv din orașul Tulcea, aflat la circa 20 de kilometri.