Statele Unite ale Americii şi Ucraina au început joi un proces de negocieri pentru a ajunge la noi acorduri bilaterale de securitate, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat, citat de EFE.

Negocierile, care urmăresc să asigure că autorităţile de la Kiev „au o forţă sustenabilă capabilă să apere Ucraina acum şi să descurajeze Rusia în viitor”, au loc după acordul încheiat luna trecută între Kiev şi ţările G7 pentru a spori cooperarea militară prin angajamente bilaterale.

Cu acea ocazie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acordul, anunţat în timpul summitului G7 de la Vilnius, drept o punte către o viitoare intrare a ţării sale în NATO, informează agerpres.

În mesajul său de joi, Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că angajamentele sale de securitate cu Ucraina vor permite ţării să „facă progrese în ceea ce priveşte reformele care vor sprijini buna guvernare necesară pentru a-şi promova aspiraţiile euro-atlantice”.

Conform textului declaraţiei de la Vilnius de luna trecută, ţările semnatare vor putea ajuta Kievul în diferite moduri: livrarea de armament şi pregătirea forţelor armate ucrainene, colaborarea în probleme de securitate cibernetică, schimb de informaţii informaţii sau luarea de măsuri pentru creşterea producţiei de arme în ţară.