Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a subliniat că România sprijină pe deplin viitorul Summit Global pentru Pace, plănuit de Ucraina la finalul anului, arătând că, în cadrul reuniunii din Arabia Saudită, a exprimat sprijinul ferm pentru formula de pace propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

„Asistând astăzi la reuniunea din Jeddah cu privire la principiile păcii pentru Ucraina, am exprimat sprijinul ferm al României pentru Formula de pace a președintelui Zelenski și cele 10 arii ale sale”, a consilierul președintelui României, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.

Fostul ministru a subliniat că „cerințele prealabile pentru începerea discuțiilor de pace sunt: Rusia să oprească ostilitățile, să-și retragă trupele și să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei”.

Subliniind că „doar Ucraina, ca victimă a agresiunii, poate decide când să înceapă discuțiile de pace, Bogdan Aurescu a mai arătat că „România sprijină pe deplin viitorul Summit Global pentru Pace”. Potrivit consilierului prezidențial Summitul va avea cea mai mare participare din toate regiunile lumii.

„Orice pace viitoare trebuie să garanteze securitatea Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute internațional și libertatea de a-și urma alegerile suverane, fără interferențe. România va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie pentru a câștiga acest război”, a mai transmis Aurescu.

Reprezentanți ai 40 de țări au fost invitați la o reuniune pe parcursul acestui weekend, la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a discuții pe tema războiului din Ucraina, la care Kievul speră să obțină un succes diplomatic.

Pentru Ucraina, reuniunea din Arabia Saudită, de unde Rusia este exclusă, vine într-un moment crucial. Alegerea Arabiei Saudite pentru a fi gazdă a discuțiilor nu a fost un accident, au declarat înalți oficiali ucraineni, menționând eforturile pe care Kievul le-a făcut pentru a curta regatul bogat în resurse. La fel ca multe țări din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a urmat o linie prudentă în război, acordând ajutor financiar Ucrainei chiar dacă a cultivat legături strânse cu Rusia.