România încearcă să găsească modalităţi prin care să ajute la transportul cerealelor ucrainene, a declarat, luni, într-un interviu pentru Politico, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu. Ea a descris situaţia de securitate din regiunea Mării Negre ca fiind „destul de gravă”.

Într-un interviu pentru Politico, ministrul român de Externe Luminiţa-Teodora Odobescu a calificat mişcările Rusiei drept „cu adevărat cinice”. Moscova „împiedică în mod serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt o salvare pentru persoanele vulnerabile din multe ţări importatoare”, ceea ce „exacerbează realmente criza alimentară globală”, a spus ea, scrie Hotnews.ro.

Luminița Odobescu a subliniat că Bucureştiul face eforturi în ultimele luni pentru a intensifica tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacităţii porturilor şi a punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, România se coordonează cu Ucraina „pentru a vedea cum putem face mai mult”, a adăugat Odobescu. În această săptămână sunt aşteptate noi discuţii între Bucureşti şi Kiev pe această temă, notează Politico.

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care folosesc coridoarele de solidaritate ale UE – culoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar şi pe căi navigabile interioare – au trecut prin România, potrivit rfi.

Luna trecută, Rusia s-a retras din Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, alimentând temerile în legătură cu viitorul exporturilor de cereale ale Ucrainei şi impactul asupra securităţii alimentare globale.