Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan este de părere că „mai bine mai târziu, decât niciodată” foştii şefi ai Jandarmeriei au ajuns să fie judecați de către procurorii Secţiei Militare a Parchetului General în dosarul privind protestul din 10 august 2018.
Până la data de 01.08.2023, dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile în cauză.
Dosarul 10 August se judecă în sfârșit! 16 inculpați pentru comportament abuziv față de protestatari. Foștii șefi ai Jandarmeriei care au coordonat si organizat acțiunea de reprimare a protestului din 10 August 2018 sunt acuzați de purtare abuzivă și abuz în serviciu. Sper ca românii să nu asiste la aceleași tergiversări ca in dosarele Revoluției și Mineriadei și să nu dureze tot peste 30 de ani pentru înfăptuirea justiției. Care încă nu a fost înfăptuită…”, scrie Rareș Bogdan pe facebook.
Potrivit Parchetului General, în data de 10 august 2018, la ora 23,11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, colonelul Laurenţiu Cazan, în calitate de comandant al acţiunii, precum şi Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Sindile, în calitate de coordonatori ai aceleiaşi acţiuni, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispoziţiilor legale, intervenţia în forţă în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piaţa Victoriei – aproximativ 30.000 persoane, intervenţie pe care ulterior au şi condus-o.
„Cetățenii sunt statul, iar ei trebuie protejați si apărați de sentimentul de insecuritate pe care l-ar putea indice o justiție îndoielnică. Parchetul Militar îi acuză pe Laurențiu Cazan, Gheorghe Cucoș și Ionuț Sindile, alături de ceilalți inculpati, că <și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță>”.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO.
Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor.
„Faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților (…) precum și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane”. <Intervenția în forță a s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității (…), jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor>”, potrivit acestuia.
„63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână”, conchide europarlamentarul PNL pe pagina sa de socializare.