Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României, subliniind că evenimentele din această zi au reprezentat un eşec al democraţiei române, afectând încredere cetăţenilor în instituţiile statului.

„Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României. A fost un eșec al democrației noastre și un moment care a afectat legătura de încredere dintre cetățeni și instituțiile statului. Cetățenii și-au exercitat atunci dreptul la liberă exprimare și au apărat independența justiției. Violența împotriva unor manifestanți pașnici, ca și agresiunea asupra celor care apără legea, sunt inacceptabile într-o democrație liberală autentică. Toți cetățenii trebuie protejați în exercițiul liber al drepturilor fundamentale, în niciun caz abuzați și intimidați. Democrația este puternică atunci când cetățenii sunt liberi să își exprime ideile, opiniile”, a scris pe Facebook fostul premier, Nicolae Ciucă.

Dosarul 10 August. „Unele presupuse infracțiuni s-ar putea prescrie anul viitor, iar altele în 2026”

Totodată, fostul premier a arătat că ziua de 10 august 2018 a devenit un moment simbolic care nu trebuie uitat și a cărui importanță nu trebuie diminuată. Suntem datori, moral, legal și instituțional, clasă politică și instituții deopotrivă, să apărăm dreptatea și să nu mai permitem niciodată ca un astfel de moment nefast să se repete. Suntem datori să învățăm din greșelile trecutului și să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituțiile statului să o protejeze și să o dezvolte pentru viitor”.

Potrivit adevarul, dosarul 10 august a fost trimis în judecată de procurorii militari, fiind vizaţi 16 jandarmi, printre care şefii Jandarmeriei Române de la acel moment.

Foşti şefi ai Jandarmeriei, trimişi în judecată în dosarul 10 august

Procurorii spun că jandarmii care au coordonat acţiunea de la protestul din 10 august 2018 şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile şi au ordonat şi condus intervenţia în forţă pentru dispersarea a 30.000 de protestatari.