Mii de turişti şi constănţeni s-au adunat marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări au venit preşedintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, precum și premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

În discursul său, Iohannis a spus că România „va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar”, în timp ce Ciolacu a promis bani pentru Armată „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.

Potrivit hotnews, Klaus Iohannis și-a centrat discursul pe războiul declanșat de Rusia Ucrainei, vorbind despre „riscurile semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”, în timp ce Ciolacu a vorbit despre importanța Forţelor Navale Române și a promis menținerea alocării bugetare de 2,5% din PIB pentru Armată, „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.

Iohannis, principalele declarații:

 • „Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.
 • Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.
 • Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.
 • România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.
 • Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate. Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO.
 • Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.
 • Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung.
 • România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.
 • În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate. Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.
 • Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.
 • În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele.
 • Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
 • Misiunile desfășurate alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale și cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt”.