Ministrului Energiei, Sebastian Burduja a afirmat că, în condițiile actuale, Complexul Energetic Oltenia  (CEO) nu este competitivă în piață. Aceeași problemă o are și  Complexul Energetic Hunedoara. 

Afirmația a fost făcută în contextul în care Burduja a fost întrebat despre posibilitatea de a redeschide noi cariere.

„Iarăşi e o discuţie foarte complexă. Sigur că autorităţile locale îşi doresc exploatarea acestei resurse pentru că ea înseamnă venituri, înseamnă locuri de muncă, înseamnă o resursă care poate fi utilizată în producţia de energie electrică. Aşa cum vă spuneam, la nivelul pieţei, la nivelul Europei, producţia pe bază de cărbune este penalizată prin costurile certificatelor pentru gazele cu efect de seră şi asta înseamnă că, de exemplu Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara nu sunt competitive în piaţă. Deci produc mult mai scump decât Hidroelectrica, decât Nuclearelectrica sau decât alţi mari producători”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

Potrivit pandurul, citat de lumealibera, Liviu Cotojman, primarul localității Roșia de Amaradia speră în redeschiderea unor cariere, mai mult acesta este optimist după o discuție avută cu Burduja.

Am speranța că anul acesta, până toamna târziu vom vorbi cu certitudine de o redeschidere măcar în prima fază, o redeschidere cu auto, adică pregătire amplasamentului, ca ulterior, odată ce vor constata stratul gros și cantitatea enormă de zăcământ de cărbune cu putere calorică deosebită, sunt convins că va deveni destul de atractiv acest subiect pentru Complexul Ergetic Oltenia. Și chiar dacă nu vor fi ei cei care vor desfășura această activitate și poate vor apela la firme private, e problema dumnealor.

Eu consider că e nevoie de redeschidere acestui perimetru care presupune crearea de locuri de muncă în localitate și o rezervă care trebuie valorificată, având în vedere că este și în extravilanul localității, dar pe raza localității Roșia de Amaradia”, a afirmat primarul localității Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Ministrul Energiei a mai precizat că aceste mine trebuie în continuare exploatate, cel puţin pentru o perioadă de timp.

„Totuşi, pentru că aceste capacităţi pe bază de cărbune au această proprietate, deci produc în bandă, ele trebuie păstrate şi, de asemenea, există un proces de punere în siguranţă a minelor care înseamnă inclusiv scoaterea unei cantităţi de cărbune din aceste mine. Deci ele trebuie în continuare exploatate, cel puţin pentru o perioadă de timp, şi pe baza angajamentelor din PNRR, fiindcă România şi-a asumat punerea în siguranţă a unor mine, până la nivelul anului 2032”, a mai declarat ministrul liberal.