Japonia va începe joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, afectată de tsunami, în ciuda opoziției vecinilor săi.

Decizia vine la câteva săptămâni după ce organismul de supraveghere nucleară al ONU a aprobat planul.

Aproximativ 1,34 milioane de tone de apă – suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice – s-au acumulat de când tsunamiul din 2011 a distrus centrala. Apa va fi eliberată pe parcursul a 30 de ani, după ce va fi filtrată și diluată, scrie BBC.

Autoritățile vor solicita operatorului centralei să „pregătească cu promptitudine” pentru ca evacuarea să înceapă pe 24 august, dacă condițiile meteo și maritime vor fi adecvate, a declarat marți premierul japonez Fumio Kishida, după o ședință de guvern.

Guvernul a declarat că eliberarea apei este un pas necesar în procesul lung și costisitor de dezafectare a centralei, care se află pe coasta de est a țării, la aproximativ 220 km nord-est de capitala Tokyo.

Japonia colectează și stochează apa contaminată în rezervoare de mai bine de un deceniu, dar spațiul se epuizează.

În 2011, un tsunami declanșat de un cutremur cu magnitudinea 9,0 a inundat trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima Daiichi. Evenimentul este considerat cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl încoace.

La scurt timp după aceea, autoritățile au instituit o zonă de excludere, care a continuat să fie extinsă pe măsură ce radiațiile se scurgeau din centrală, obligând peste 150.000 de persoane să evacueze zona.

  • Ce s-a întâmplat la Fukushima?

Planul de eliberare a apei de la centrală a provocat alarmă în întreaga Asie și în Pacific de când a fost aprobat de guvernul japonez, în urmă cu doi ani.

Acesta a fost aprobat de către organismul de supraveghere nucleară al ONU în iulie, autoritățile concluzionând că impactul asupra oamenilor și a mediului va fi neglijabil.

Însă mulți oameni, inclusiv pescarii din regiune, se tem că evacuarea apei tratate le va afecta mijloacele de trai.

Marți, o mulțime de protestatari din Tokyo a organizat, de asemenea, un miting în fața reședinței oficiale a premierului, îndemnând guvernul să oprească evacuarea.

Operatorii centralei Tepco au filtrat apa pentru a elimina peste 60 de substanțe radioactive, dar apa nu va fi în întregime lipsită de radiații, deoarece va conține în continuare tritiu și carbon-14 – izotopi radioactivi ai hidrogenului și carbonului care nu pot fi eliminați cu ușurință din apă.

Însă experții consideră că aceștia nu reprezintă un pericol decât dacă sunt consumați în cantități mari, deoarece emit niveluri foarte scăzute de radiații.

Tokyo a declarat anterior că apa care va fi eliberată în Oceanul Pacific, care a fost amestecată cu apă de mare, are niveluri de tritiu și carbon 14 care respectă standardele de siguranță.

Centralele nucleare din întreaga lume eliberează în mod regulat ape reziduale cu niveluri de tritiu peste cele ale apei tratate de la Fukushima.

Însă planul a provocat revoltă în țările vecine, China fiind cel mai vocal opozant. Aceasta a acuzat Japonia că tratează oceanul ca pe „canalizarea sa privată”.

Ca răspuns la anunțul de marți, Hong Kong a declarat că va „activa imediat” restricții de import pentru unele produse alimentare japoneze.

Atât Coreea de Sud, cât și China au interzis deja importurile de pește din jurul Fukushima.

Cu toate acestea, guvernul Coreei de Sud a aprobat planul și a acuzat protestatarii de alarmism, informează bbc.