„Vă vine să credeți?”, spune fostul președinte într-o postare în care își anunță iminenta arestare pentru presupusul său rol în subminarea alegerilor din 2020.

Fostul președinte Donald Trump spune că se va preda joi autorităților din Georgia pentru a fi pus sub acuzare în dosarul în care este acuzat că a plănuit în mod ilegal să anuleze pierderea alegerilor din 2020.

„Vă vine să credeți? Voi merge joi la Atlanta, Georgia, pentru a fi ARESTAT”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare luni seară, la câteva ore după ce, potrivit documentelor judiciare, cauțiunea sa a fost stabilită la 200.000 de dolari, informează theguardian.

Biroul șerifului din comitatul Fulton a precizat într-un comunicat de presă luni după-amiază că atunci când Trump se va preda va avea loc o „închidere dură” a zonei din jurul închisorii principale a comitatului.

Într-un document al instanței postat online luni, valorile cauțiunilor pentru cele 13 acuzații formulate împotriva fostului președinte variază de la 10.000 de dolari, pentru acuzații precum conspirație criminală și depunerea de documente false, la 80.000 de dolari, pentru o încălcare a legii Georgia Rico Act, folosită adesea împotriva crimei organizate.

Termenii includeau o interdicție de a „acționa pentru a intimida orice persoană despre care se știe că este coacuzat sau martor în acest caz”, inclusiv în „postări pe rețelele de socializare”.

Autoritățile din Georgia investighează amenințările adresate marilor jurați.

Deasemenea, documentul de cauțiune mai spune că Trump „nu va comunica în niciun fel, direct sau indirect, despre faptele din acest caz cu nicio persoană despre care știe că este coacuzat în acest caz, cu excepția avocatului său”.

Procurorul districtual al comitatului Fulton, a stabilit ca termen limită pentru Trump și cei 18 coacuzați ai săi să se predea vineri la prânz pentru a fi înregistrați. Acesta a propus ca inculpații să fie puși sub acuzare în cursul săptămânii de 5 septembrie. Totodată a declarat că dorește să îi judece pe inculpați în mod colectiv și să aducă cazul în fața instanței în luna martie a anului viitor, ceea ce l-ar plasa în plin sezon de nominalizări prezidențiale, scrie sursa citată.

În comitatul Fulton, atunci când inculpații nu se află în custodie, avocații lor și biroul procurorului districtual vor stabili adesea o sumă de cauțiune înainte de punerea sub acuzare, iar judecătorul o va aproba. În general, inculpații vor fi înregistrați la închisoarea din comitatul Fulton. În timpul procesului de înregistrare, aceștia sunt de obicei fotografiați și li se iau amprentele digitale, iar apoi furnizează anumite informații personale. Deoarece cauțiunea lui Trump a fost deja stabilită, acesta va fi eliberat din arest odată ce procesul de înregistrare este finalizat.

Printre inculpați se numără și fostul primar al New York-ului și speranța prezidențială republicană Rudy Giuliani. Termenul limită pentru ca inculpații să se predea este vineri la ora 12:00 ET.

Trump neagă orice faptă ilicită în Georgia și în alte trei rechizitorii care au produs un total de 91 de acuzații penale.

Acuzațiile acoperă subversiunea alegerilor federale și statale din 2020, păstrarea de informații clasificate după ce a părăsit funcția și plăți de bani pentru tăcere către o vedetă porno în timpul alegerilor din 2016.

În pofida acestor pericole juridice fără precedent – la care se adaugă anchete civile privind afacerile lui Trump și un caz de defăimare în care un judecător a declarat că Trump a fost judecat ca fiind un violator – fostul președinte domină cursa pentru nominalizarea republicană la președinție.

Luni, pe rețelele de socializare, unii observatori s-au îndoit că Trump, cunoscut pentru faptul că își atacă inamicii pe rețelele de socializare, lucru pe care l-a făcut în aceeași zi, vizându-l pe guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, va respecta termenii obligației sale.

Alții au remarcat modul în care Trump a profitat de situația sa dificilă pentru a-și finanța campania de revenire la Casa Albă, considerată în general drept cea mai bună speranță a sa de a evita închisoarea.

Ron Filipkowski, un avocat din Florida devenit critic viral al lui Trump, a declarat că este „timpul să îi scuturăm pe donatori”, potrivit theguardian.