Ministrul de Interne susține, întrebat dacă România are șanse să adere la spațiul Schengen până la finalul anului 2023, că „meciul se joacă”. Cătălin Predoiu s-a întâlnit zilele trecute cu omologul austriac, unul dintre opozanții aderării României la spațiul european fără frontiere.

„Evident că n-am fost acolo ca să spunem: „V-ați răzgândit”. Ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul. E necesar să ieșim din această paradigmă, unu vine și cere și altul refuză, pentru că s-a ajuns la un blocaj. Era important să resetăm jocul, să-l abordăm constructiv prin prisma unor interese comune. Am menționat că România și Austria au interese comune.

Dosarul Schengen nu este un simplu dialog între România și Austria, este un dosar multidimensional, are componente de migrație, de cooperare internațională, de geopolitică regională și nu numai. Este un doar foarte complex”, a afirmat Cătălin Predoiu la Digi24, citat de adevarul.

Chestionat dacă România are șanse de aderare, ministrul a subliniat că „se desfășoară multiple acțiuni, pe diverse paliere diplomatice”.

Avem atuuri, trebuie jucate la momente potrivite, fără a anunța sau a face estimări hazardate sau care să mulțumească opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să fiu imprudent. Cred că meciul se joacă. E important să-l jucăm la toate nivelurile și componenta economică are o mare importanță. Mediul de afaceri din România, cu capital austriac, acționează în direcția corectă”, a explicat ministrul de Interne.

Oficialul din Guvern a subliniat că vizita în Austria era una necesară, în contextul în care a fost învestit în funcție recent: „Este de neconceput ca un nou ministru de Interne să nu contacteze imediat omologii după ce își preia funcția și am făcut asta imediat ce am preluat funcția”.