Deputatul PNL Alexandru Muraru critică faptul că ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, s-a întâlnit luni cu liderul AUR, George Simion, afirmând că astfel „creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă”.

”Am aflat cu indignare şi revoltă despre întâlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, şi ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum şi cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud. Este de neînţeles cum poate ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial şi să dea mâna cu un politician care este exponentul violenţei în politica românească.

Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a Statului Israel la Bucureşti din 1990 până astăzi”, a scris Muraru, luni, pe Facebook.

El face apel la Ambasada Israelului şi la ambasadorul Reuven Azar, în calitate membru al Parlamentului, de vicepreşedinte PNL şi de fost reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, să se „disocieze de orice alăturare de partidul extremist, de sorginte fascistă şi neo legionară, care a batjocorit ani de zile încontinuu memoria victimelor Holocaustului, valorile toleranţei şi a demonstrat prin tot ce a făcut că este o formaţiune care se hrăneşte cu ură şi violenţă”.

„Este vital să ne asigurăm că nu se face nicio concesie în faţa ideologiilor care neglijează sau distorsionează tragediile istorice”, a scris Muraru.

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că înţelege scepticismul deputatului Alexandru Muraru.

„Înţelegem scepticismul, legat de ce s-a întâmplat în trecut, dar cred că aici avem o şansă importantă de a schimba cursul şi de a crea o situaţie în care toate partidele principale din România să fie de acord cu aceste principii. Aşadar cred că atunci când avem o asemenea ocazie, indiferent de implicaţiile politice la nivel local – nu ne amestecăm în ceea ce priveşte partea locală – credem că atunci când cineva este dispus să declare aceste lucruri trebuie să i se dea o şansă. Vom vedea în viitor. Cred că domnul Muraru este sceptic, sunt mai mulţi oameni sceptici, dar trebuie să lăsăm viitorul să ne arate dacă a fost sau nu decizia cea bună”, a afirmat Azar.