Ministrul de externe Luminița Odobescu a transmis duminică mesaje de mulțumire autorităților belgiene și italiene, țări care au preluat pacienți români cu arsuri ca urmare a tragediei de la Crevedia, unde o stație GPL a explodat, rănind zeci de persoane, majoritatea pompieri, polițiști și jandarmi, în timp ce două persoane și-au pierdut viața.

Mulțumim autorităților italiene pentru solidaritatea și sprijinul rapid acordat în urma activării de către România a mecanismului de protecție civilă al UE ca răspuns la explozia tragică de la Crevedia, România”, a scris Odobescu, pe contul său de X.

Mulțumim autorităților belgiene pentru solidaritatea lor. Ajutorul lor pentru pacienții români este impresionant, ca urmare a activării Mecanismului de protecție civilă al UE ca răspuns la puternica explozie din Crevedia, România”, a adăugat ea, într-un mesaj suplimentar.

Ministerul Apărării Naționale a anunţat că două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni medicale, au decolat duminică pentru transportarea la Bruxelles și la Milano a unor pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Prima aeronavă a decolat la ora 05:15 spre Bruxelles pentru transportarea a doi pacienți răniți, iar cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 08:00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

O explozie a avut loc, sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în urma căreia România a activat Mecanismul European de Protecție Civilă pentru transferul victimelor în străinătate.

Cel puțin o persoană a murit și alte 54 sunt spitalizate, dintre care 10 intubate. Dintre răniți, 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă.