Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”, ediția RADR din acest an având loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online. 

Contextul internațional, complex și dificil, generat în special de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, a creat provocări fără precedent, în baza cărora suntem angajați într-un efort constant de evaluare a implicațiilor multidimensionale.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, lansat la 24 februarie 2022, reprezintă un punct de inflexiune față de traiectoria stabilită la nivel internațional după cel de-al Doilea Război Mondial şi reconfigurată după încheierea Războiului Rece.

Tensiunile acumulate timp de trei decenii, au provocat o criză profundă, 2023 fiind al doilea an de criză deschisă a sistemului relațiilor internaționale, cu o serie de polarizări periculoase: confruntarea parțial deschisă între comunitatea democrațiilor și „blocul revizionist”, care contestă „ordinea internațională bazată pe reguli”clivajul grav, prin implicațiile potențiale, între statele „Occidentului generic” și statele așa-numitului „Sud Global”, cu precădere cele din Asia și Africa; persistența riscurilor și provocărilor transnaționale, cu efecte directe asupra infrastructurilor globale, cum sunt cea digitală, energetică/nucleară, sau alimentară.

La nivelul diplomației române, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a impus un răspuns complex, asumarea de responsabilități concrete, imediate. Astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române – marcată anual la 1 septembrie – și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România.

De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR vor fi ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional. În contextul războiului de agresiune derulat de Rusia în Ucraina, este evidentă centralitatea mizelor de securitate, precum și necesitatea intensificării dialogului diplomatic și a eforturilor socio-economice conexe, în scopul consolidării arhitecturii de securitate și a ordinii internaționale bazate pe reguli, într-un cadru mai amplu de eforturi conjugate ale comunității democrațiilor.

Diplomații români vor discuta, alături de invitații speciali, despre direcțiile de acțiune diplomatică adecvate multiplelor provocări și crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internațională. Formularea de răspunsuri ferme, în spiritul valorilor și principiilor solide în care România este ancorată, contribuie la consolidarea rolului său de furnizor de securitate în regiune și la relevanța țării noastre ca partener credibil, rezilient, parte a comunității europene și euroatlantice.

Astfel, sesiunea plenară cu participarea ministrului afacerilor externe din Republica Chile va aborda importanța parteneriatelor globale în gestionarea provocărilor comune,  titlul acestei  sesiuni fiind: „Consolidarea unei comunități democratice puternice: menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și aprofundarea parteneriatelor globale cu partenerii cu viziuni similare”.

În contextul celei mai grave provocări de securitate pe linia Flancului Estic al NATO, tematica securității, coeziunii și conectivității constituie subiectul celei de-a doua sesiuni plenare, cu titlul „De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității”. Invitatul special al ministrului afacerilor externe al României la această sesiune este ministrul afacerilor externe din Republica Lituania, potrivit caleaeuropeana.

Cea de-a doua zi de lucrări va prilejui sesiuni plenare tematice, la care vor participa invitați din cadrul aparatului guvernamental. Astfel, vor fi abordate tematici precum: contribuția diplomației române la consolidarea proiectului european; strategii de dezvoltare economică, imperativul schimbărilor climatice, tranziție verde și digitală; organizarea, în străinătate, a celor trei runde de alegeri din anul 2024, cu accent pe derularea în bune condiții a proceselor electorale în diaspora; rolul misiunilor României în promovarea diplomației culturale și cooperării științifice.

În marja RADR vor avea loc, de asemenea,  sesiuni de lucru care vor prilejuit discuții aprofundate ale ministrului afacerilor externe și reprezentanților conducerii MAE cu șefii de misiuni, în vederea identificării liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului spațiilor geografice și instituțiilor internaționale în care aceștia reprezintă interesele României. 

De asemenea, o sesiune plenară va fi  dedicată optimizării și creșterii calității serviciilor consulare în beneficiul cetățenilor români din străinătate.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va avea, de asemenea, o întrevedere  cu diplomați români care ocupă funcții de conducere în organizații internaționale, aceasta prilejuind un schimb de opinii axat pe promovarea multilateralismului eficient.

Totodată, vor avea loc consultări bilaterale româno-chiliene și româno-lituaniene la nivelul ministrului afacerilor externe.