Președintele Iohannis a spus în discursul pe care l-a susținut marți la reuniunea cu şefii de misiuni diplomatice, ai oficiilor consulare şi cu directorii Institutelor culturale româneşti că „aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanţelor noastre recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă şi securitate sporită…”.

„Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive şi de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteţi cu şi mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluţiei şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Faţă de toate acestea, avem aşteptarea legitimă de la toţi partenerii noştri europeni să demonstreze solidaritate (…)

Provocările actuale ne-au motivat şi mai mult să intensificăm eforturile pentru sporirea rezilienţei strategice a Uniunii şi a statelor membre, pentru pregătirea gestionării mai eficiente a viitoarelor crize, indiferent de natura lor, şi pentru promovarea intereselor comune.

Sprijinim consolidarea Uniunii ca actor puternic, respectat, şi cu impact semnificativ în plan global. Dumneavoastră veţi continua să acţionaţi cu iniţiativă şi hotărâre în contextul evoluţiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles şi în toate capitalele lumii. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană.

Totodată, România rămâne profund ataşată concretizării unei noi Agende Strategice robuste şi eficiente, care să contribuie la consolidarea unităţii şi a solidarităţii europene”, a mai spus șeful statului, potrivit news.ro, citat de rfi.

Totodată, aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major de politică externă. Veţi continua să vă implicaţi cu toată seriozitatea în avansarea acestui proces. Acesta presupune şi o transformare internă a politicilor, a practicilor şi a legislaţiei, dar care ne va aduce beneficii clare şi încurajez toate instituţiile interne să rămână implicate şi active pe acest dosar strategic”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.