Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat marți la Forumul Strategic de la Bled, din Slovenia, în cadrul căreia președinta acestei țări și gazda evenimentului, Natasa Pirc Musar, i-a înmânat celei dintâi Premiul „Bled Strategic Forum Distinguished Partner”, o distincție prin care Maiei Sandu îi sunt recunoscute curajul și calitățile de lider în parcursul european al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, în cadrul forumului, președinta țării vecine a avut mai multe întrevederi cu omologi, miniștri și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, printre aceștia numărându-se președinta Sloveniei, Natasa Pirc Musar, președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou,  secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helga Maria Schmid, ministra Afacerilor Externe a Canadei, Melanie Joly, și cu ministra Franței pentru Europa, Laurence Boone.

„Slovenia se confruntă în aceste săptămâni cu consecințele inundațiilor care au avut loc la începutul lunii. Mi-am exprimat solidaritatea cu poporul sloven afectat de aceste calamități fără precedent”, a fost mesajul pe care Maia Sandu i l-a transmis președintei Natasa Pirc Musar.

Cei doi oficiali au abordat și chestiunile legate de schimbările climatice, care necesită eforturi comune „pentru adaptare la schimbările de climă și atenuare a efectelor acestora”.

În discuții, Sandu i-a mulțumit președintei Pirc Musar pentru deschiderea cu care „Slovenia sprijină” Republica Moldova să avanseze pe „calea europeană” și a invitat-o să efectueze o vizită oficială, în această toamnă.

Acestea au mai vorbit despre „cum putem aprofunda relațiile bilaterale, în special în sectorul digital, securitate cibernetică, dar și inteligența artificială”.