Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu există riscul ca România să intre într-un scenariu de austeritate și a precizat că a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu înainte ca acesta să plece la Bruxelles pentru discuțiile cu Comisia Europeană.

„Se discută despre tot felul de scenarii. Singurul scenariu pe care l-am refuzat în toate discuţiile cu coaliţia a fost scenariul austerităţii. Noi ştim că prin austeritate nu se rezolvă problemele. Am avut această încercare la ultima criză, 2008, 2009, 2010, şi s-a încercat la nivel european remedierea crizei prin austeritate şi rezultatele nu au fost bune. Deci austeritatea nu este o soluţie. Soluţia stă în a folosi banii care există în mod judicios, deci asta înseamnă a limita cheltuielile publice la necesar, nu a tăia de unde nu trebuie, iar pe de altă parte avem încă destul de mulţi bani care nu se colectează.

Deci trebuie crescut gradul de colectare. Din punctul meu de vedere, nu există riscul intrării într-un scenariu de austeritate, nici nu trebuie căutat, nici nu trebuie promovat”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Tulcea, potrivit agerpres.

Preşedintele a fost întrebat dacă a discutat cu premierul înainte de a pleca la Bruxelles pentru negocieri şi dacă el consideră că o creştere a TVA este o soluţie sustenabilă pentru situaţia actuală a României.

„Da, am avut o discuţie cu premierul înainte să plece la Bruxelles, dacă creşterea TVA-ului este o soluţie. După părerea mea, nu este o soluţie, dar dacă pe termen scurt se găseşte, cu ajutorul experţilor, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creşterea TVA sau scăderea TVA au mai fost discutate în foarte multe rânduri, în ansamblu, acum nu cred că este o soluţie”, a explicat Iohannis.

„După părerea mea, soluţia este creşterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului, a precizat preşedintele, citat de News.ro.