Ajutorul comun oferit Ucrainei și Republicii Moldova, situația de securitate din regiunea Mării Negre, susținerea pentru o aderare rapidă a României la Schengen, precum și adâncirea relațiilor bilaterale de natură strategică dintre Germania și România s-au aflat în centrul discuțiilor purtate de cele două ministre de externe, Annalena Baerbock și Luminița Odobescu, pe 4 septembrie, la Berlin.

Șefa diplomației române a efectuat luni prima sa vizită în capitala Germaniei de la preluarea portofoliului Externelor în cabinetul de la București.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei la București, la începutul conferinței de presă comune, ministrul federal de externe Annalena Baerbock a transmis condoleanțe familiilor victimelor cumplitei tragedii de la Crevedia și le-a urat răniților, dintre care patru sunt tratați la ora actuală în spitale din Germania, însănătoșire grabnică.

Baerbock a mulțumit omoloagei sale din România pentru ajutorul impresionant acordat ucrainienilor și pentru pregătirea piloților ucrainieni pentru avioanele F16, ca parte din „coaliția pentru avioane de luptă”.

De asemenea, porturile de la Dunăre reprezintă plăci turnante pentru milioane de tone de cereale ucrainene. De aceea, ministrul Baerbock a mulțumit României pentru extinderea infrastructurii pentru exportul de cereale, prin European Solidarity Lanes, scrie caleaeuropeana.

Ucraina și Republica Moldova sunt parte a familiei europene, a subliniat Annalena Baerbock, iar „noi ne aflăm ferm alături de ele”.

Ea a subliniat cât de impresionant este ajutorul cuprinzător oferit de România țării vecine Moldova. Împreună cu România și Franța, Germania va continua să ofere ajutor în cadrul Platformei de susținere pentru Republica Moldova și nu va lăsa Moldova singură.

Cu privire la Schengen, ministrul federal Annalena Baerbock a subliniat că aderarea României și a Bulgariei ca membri deplini ai spațiului Schengen este demult restantă și a adresat un apel tuturor celor care încă o mai blochează.