Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare luna aceasta, a declarat marți ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, dând explicaţii despre discuţiile din Coaliţie, care vizează reducerile de cheltuieli. Eliminarea facilităţilor fiscale, majorarea voucherelor de vacanţă şi modul de calcul al impozitului pe venit al microîntreprindelor sunt câteva dintre măsuri.

Acesta a declarat marți că data eliminării facilităților fiscale va fi stabilită în funcție de evoluția deficitului bugetar: „Este un termen care se va stabili în coaliția de guvernare și va depinde mult de felul în care evoluează deficitul bugetar, pentru că trei luni de zile, prin măsurile pe car ele-am luat, am reușit să îl menținem stabil și să avem o anumită politică prudentă de deficit bugetar.”

Întrebat când se va ajunge la o decizie finală privind stabilirea măsurilor fiscale, Marcel Boloș a răspuns: „Ca să fie asumată răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, așa cum  a anunțat domnul prim ministru – luna septembrie este luna de referință. Cât de curând posibil, coaliția de guvernare va anunța data la care se va asuma răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri.”

Guvernul a trimis Comisiei Europene două proiecte prin care vrea să reducă deficitul bugetar. unul vizează scăderea cheltuielilor publice, iar celălalt schimbă Codul Fiscal pentru a aduna mai mulţi bani la buget. Potrivit documentului, prognoza de deficit bugetar până la sfârşitul lui 2024 este de 6,84 la sută din PIB.

Negocierile între PSD și PNL pentru măsurile fiscal-bugetare continuă, însă. Liberalii solicită o serie de principii obligatorii: păstrarea cotei unice, menținerea actualei cote de impozitare pentru dividende, păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru IMM-uri, impozitarea profitului realizat de marile companii în România. Dar și plafonarea CASS-ului pentru profesiile liberale și facilități fiscale pentru investițiile mai mari de 50 de milioane de euro.

Opoziția e gata să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul își asumă răspunderea în Parlament. Dar nici USR, nici AUR nu au suficiente voturi pentru a demara procedura de demitere a Guvernului.