Tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” al marelui pictor naţional Nicolae Grigorescu revine în patrimoniul statului român, anunţă ministrul Culturii, Raluca Turcan, apreciind evenimentul drept „un succes” prin care instituţia pe care o conduce îşi îndeplineşte „misiunea” de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional mobil.

„Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziţionat, exercitându-şi dreptul de preempţiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural naţional retrocedate în natură moştenitorilor de drept, în urmă cu câţiva ani, de la Muzeul Naţional de Artă al României. Tabloul <Bretonă lucrând (La fereastră)> realizat în ulei pe lemn reprezintă o piesă de primă importanţă în creaţia pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886)”, transmite Turcan, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Culturii subliniază că, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Naţional de Artă al României şi după alţi ani în care a făcut parte dintr-o colecţie privată ca urmare a retrocedării, această operă de artă se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toţi iubitorii de artă.

„Este de subliniat faptul că în patrimoniul cultural naţional avem mai multe piese emblematice semnate de Nicolae Grigorescu, cu tema carelor cu boi. Foarte puţine, însă, provin din seria vitre, care reflectă înaltele calităţi artistice la care ajunsese Grigorescu în acea perioadă. Prin achiziţionarea lucrării şi revenirea acesteia acasă, în colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, reuşim nu doar să o reintroducem în circuitul public, ci şi să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional mobil”, a mai declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.