Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat joi, la finalul întrevederii cu omoloaga belgiană, Hadja Lahbib, că aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv pe deplin susţinut de către Belgia.

„Evident, am discutat şi despre aderarea României la spaţiul Schengen, obiectiv care este pe deplin susţinut de către Belgia. Am profitat de acest prilej pentru a prezenta doamnei ministru cele mai recente evoluţii în acest dosar, evoluţii care sperăm să conducă la identificarea unei soluţii, cât mai curând posibil, pentru a depăşi blocajul existent”, a spus Odobescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul MAE.

Totodată, ea a exprimat recunoştinţa „deosebită pentru solidaritatea” manifestată de Belgia în tratarea a doi pacienţi români, victime ale exploziei de al Crevedia. Ea a evidenţiat nivelul „foarte bun” al relaţiilor bilaterale, reflectat prin dialog politic şi „evoluţia extrem de încurajatoare” a schimburilor comerciale, scrie agerpres.

„Am subliniat potenţialul de cooperare aprofundată în domenii precum agricultura, industria alimentară, transporturile, sănătatea, energia verde, energia albastră, cercetarea inovarea, bateriile. Am apreciat legătura specială dezvoltată între ţările noastre de către importanta comunitate românească din Belgia, care se bucură de sprijinul deplin al autorităţilor belgiene în ceea ce priveşte integrarea, accesul la educaţie”, a spus ministrul român.

Luminiţa Odobescu a transmis mulţumirile României pentru prezenţa trupelor belgiene pe teritoriul ţării noastre, în cadrul grupului de luptă al NATO. Ea a menţionat că în cursul după amiezii va efectua, alături de Hadja Lahbib, o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, pentru a se întâlni cu militarii din naţiunile aliate, staţionate în această bază.

„Prezenţa militarilor belgieni reprezintă un puternic semnal de solidaritate din partea Belgiei şi un mesaj de sprijin al acestui stat aliat pentru întărirea securităţii României, în contextul deteriorării drastice a situaţiei de securitate de la frontiera noastră”, a spus Luminiţa Odobescu.

În perspectiva deţinerii de către Belgia a viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor, Odobescu a declarat că România sprijină această ţară şi a reiterat „angajamentul solid” pentru avansarea agendei europene.

„Am discutat cum să cooperăm mai strâns în domeniul politic şi militar pentru a menţine pacea şi securitatea în regiunea noastră şi pentru a continua sprijinul nostru coordonat pentru partenerii noştri din vecinătate, pentru Ucraina, pentru Republica Moldova şi Georgia. Împreună suntem mult mai puternici în apărarea securităţii ţărilor noastre şi a vecinilor noştri. Ce face Rusia în această perioadă, inclusiv la câteva sute de metri de frontiera României, un stat membru NATO, un stat membru UE, este o crimă de război şi trebuie să înceteze, a subliniat ministrul român.

Odobescu a reiterat sprijinul României pentru „avansarea extinderii Uniunii Europene”, atât în ce priveşte partenerii din est, cât şi cei din Balcanii de vest.

„Poziţia noastră este foarte clară în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul acestui an”, a mai spus ministrul de Externe.