Ministrul Culturii susține că ceea ce s-a întâmplat pe PNRR în domeniul culturii este „un pic de sabotaj la adresa identității naționale sau dacă nu o neglijență crasă cu privire la identitatea națională”.

„O prioritate la care ţin foarte mult este aceea de a găsi resurse şi de a investi în patrimoniul construit. Ce s-a întâmplat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe domeniul Culturii, mie mi se pare un pic de sabotaj la adresa identităţii naţionale sau dacă nu o neglijenţă crasă cu privire la identitatea naţională. Aşa am perceput eu, pentru că ştiţi că în calitate de ministru al Muncii a trebuit să gestionez partea de PNRR pe Ministerul Muncii.

Şi acolo m-am preocupat să fie două componente: una de reformă de care aveam nevoie pentru marile sisteme publice din România şi alta de investiţii, pentru că o dată la nu ştiu câţi ani ai ocazia să atragi fonduri europene pentru nişte investiţii care să rămână şi să îmbunătăţească servicii adresate oamenilor”, a afirmat Raluca Turcan la digi24.

Ministrul a punctat că în PNRR se regăseau doar patru programe care urmau să fie finanțate, însă niciunul de investiții în infrastructura de patrimoniu, scrie adevarul.

„Singurele lucruri pe care le-am găsit în PNRR au fost următoarele: două programe de acces la cultură – importante, importante – astfel încât în mediul urban mediu, mic şi rural să creşti accesul la cultură prin nişte vouchere pe care le accesează fie ONG-urile, fie şcolile. Proiecte bune, sprijin pentru creşterea accesului la cultură.

Mai exista o linie de finanţare pentru digitalizarea producţiei cinematografice – bună, necesară – şi mai exista un mare proiect de investiţii prin care să facem un Centru de analiză a materialelor reciclate în urma demolărilor clădirilor monument istoric. Un obiectiv bun. Dar vă întreb ce facem cu clădirile de patrimoniu care, multe dintre ele, sunt pe punctul de a se dărâma? În loc să le punem în valoare, să le creştem atractivitatea”, a explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Raluca Turcan a punctat că există o singură linie de proiecte culturale în infrastructura de patrimoniu, însă aceasta e gestionată de MIPE.

Chestionată despre care este bugetul actual al Ministerului Culturii, Raluca Turcan a precizat că acesta este de 0,08%: Cred că este penultimul buget pentru Cultură din rândul statelor europene”.