Uniunea Europeană a avertizat luni Moscova că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor ilegale din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, a revendicat duminică victoria în așa-zisele alegeri desfășurate în teritoriile ocupate în Ucraina.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE într-un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

„Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor așa-zise alegeri, n. red.) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, avertizează UE.

Cele 27 de state membre UE au impus deja 11 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la lansarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022.

În pofida fermelor condamnări occidentale, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează decât parţial, și anume Zaporojie şi Herson în sud și Doneţk şi Lugansk în est, în urma unor așa-zise referendumuri nerecunoscute de către comunitatea internaţională. Așa-zise alegeri locale au avut loc şi în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Aceste presupuse scrutine au fost respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi, care le-au calificat ca fiind nule şi neavenite.

Rușii au fost chemați la urne în cadrul unor alegeri locale și regionale fără suspans, în contextul unei opoziţii reduse la tăcere, unde vocile critice la adresa regimului și a războiului sunt reprimate fără milă.

Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale programate la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030 în urma modificării Constituției.