Liderul nord coreean, Kim Jong Un, a intrat în această dimineaţă în Rusia cu trenul său privat şi se va întâlni cu Vladimir Putin cel mai probabil mâine, la Vladivostok. Putin caută să obțină armament de la Phenian în schimbul grânelor și al tehnologiei militare pentru submarine nucleare și sateliți militari de supraveghere.

„Ministerul Apărării Naţionale consideră că liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat în Rusia în această dimineaţă cu un tren privat”, a declarat marţi ministerul, după ce media nord-coreene şi Kremlinul au confirmat călătoria liderului nord-coreean, fiind prima sa deplasare în afara ţării în patru ani.Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Phenianul cu trenul duminică pentru a merge în Rusia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin, a anunţat de asemenea marţi dimineaţa agenţia de presă nord-coreeană ACTC citată de AFP.

Kim Jong Un „a plecat duminică după-amiază cu trenul pentru a merge în Federaţia Rusă”, a scris presa oficială. Experţii apreciază că întâlnirea dintre cei doi lideri la Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei, s-ar putea concentra pe un acord privind armamentul, întrucât Putin ar încerca să obţină arme din Coreea de Nord pentru războiul purtat de Moscova în Ucraina.

Coreea de Nord ar căuta să obţină tehnologii avansate de la Rusia pentru programul său de sateliţi şi submarine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări luni, înainte de anunţul oficial al călătoriei, că nu este programată nicio întrevedere Kim-Putin în cadrul forumului economic de la Vladivostok.

Kim Jong Un nu a mai părăsit Coreea de Nord de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în 2020.