Liderii celor mai mari două partide de opoziție din Canada au lăsat deoparte diferențele politice și și-au exprimat furia față de acuzații.

Luni, Canada a expulzat un înalt diplomat indian, pe motiv că există „elemente credibile” care sugerează că New Delhi este responsabilă de asasinarea unui lider sikh vestul Canadei în iunie anul trecut. India a caracterizat ca „absurde” acuzaţiile exprimate de Canada.

Pierre Poilievre, liderul Partidului Conservator, a declarat ieri că acuzațiile, dacă sunt adevărate, „reprezintă un afront revoltător la adresa suveranității Canadei”.

Facem apel la guvernul indian să acționeze cu cea mai mare transparență, a adăugat declarația sa.

Jagmeet Singh, liderul Partidului Noilor Democrați (NPD), care îi susține pe liberalii lui Trudeau – și el însuși sikh – a postat ieri pe rețelele de socializare că nu va „lăsa nicio piatră neîntoarsă în căutarea justiției, inclusiv pentru a-l trage la răspundere pe Narendra Modi”.

India a respins acuzațiile ca fiind „absurde” și „motivate politic”.

Poliția din West Midlands a confirmat că nu a deschis o anchetă în cazul morții activistului separatist sikh Avtar Singh Khanda.

Khanda a murit pe 15 iunie la Birmingham, în urma unei boli subite.

După ce guvernul canadian a anunțat că deține dovezi credibile privind implicarea Indiei în moartea unui alt lider separatist sikh, Hardeep Singh Nijjar, grupurile care susțin Khalistanul în Regatul Unit au cerut în mod repetat deschiderea unei anchete privind moartea lui Khanda.

Într-o declarație făcută marți, poliția din West Midlands a declarat pentru BBC News: „În urma speculațiilor legate de moartea lui Avtar Singh Khanda, poliția din West Midlands a efectuat o analiză amănunțită care a concluzionat că nu au existat circumstanțe suspecte”.

După comentariile lui Trudeau în parlament, luni, ministrul canadian de externe Melanie Joly a confirmat că a expulzat un diplomat indian de rang înalt.

Ea a continuat cu o declarație în care a spus că acuzațiile potrivit cărora un reprezentant al unui guvern străin ar fi fost implicat în uciderea unui cetățean canadian aici, pe teritoriul canadian… sunt nu numai tulburătoare, dar sunt complet inacceptabile”.

„Dacă se dovedește a fi adevărat, aceasta ar fi o mare încălcare a suveranității noastre și a celei mai elementare reguli de bază a modului în care țările se raportează unele la altele. Am fost clari că nu vom tolera nicio formă de interferență străină încă de când acest lucru ne-a fost adus la cunoștință”.

Melanie Joly, Ministrul canadian de externe

Joly a transmis, de asemenea, condoleanțe familiei lui Hardeep Singh Nijjar.

Ea a declarat că i-a spus ministrului indian de externe că Canada se așteaptă la o colaborare deplină din partea Indiei pentru a se asigura că „vom ajunge la fondul problemei”.