Povestea lui Burduşa este una a succesului departe de casă, tipică tinerilor din regiuni fără şanşe şi viitor, obligaţi să plece din ţară în căutarea unei vieţi mai bune.

Ziarele locale din Vrancea şi cele de limbă română din Italia şi Diaspora europeană au relatat în ultimii ani despre drumul greu de la nimic la performanţă pe care a mers Burduşa.

Deşi România a pierdut enorm şi pierde şi azi prin această „hemoragie” de forţă de muncă tânără şi de calitate, cazul lui Burduşa arată că există şi cealaltă faţă a monedei. Şi nu doar a banilor trimişi familiilor de acasă, ci şi a implicării chiar şi de la distanţă în viaţa României.  Iar mai nou, iată, inclusiv a întoarcerii lor în ţară şi implicare în viaţa cetăţii. Cum?

Povesteşte chiar el, pe Facebook:

La Roma, muncind ca „recepţioner” la mini-hotelul familiei (Foto: Libertatea)

„Locuiesc în Italia de aproape 17 ani. Am început de jos, foarte de jos, ca mulţi dintre concetăţenii noştri nevoiţi să-şi caute un rost departe de ţară. A fost greu, dar am reuşit să depăşesc dificultăţile vieţii printre străini, iar cu timpul am simţit că a meritat acest sacrificiu. La Roma, m-am realizat profesional, aici s-au născut copiii mei şi tot aici m-am maturizat pe toate planurile, inclusiv pe tărâmul greu-încercat al afacerilor..

În ultimii ani, am vrut să întorc ţării mele, judeţului Vrancea din care provin şi oraşului natal Panciu o parte din experienţa dobândită în Europa. De aceea, m-am decis să mă implic în schimbarea de acasă, candidând pentru un post de consilier judeţean în Vrancea, în 2016. Astfel, am devenit primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Judeţean în ţară şi mi-am luat misiunea foarte în serios.

Am făcut naveta între Roma şi Focşani, pe cont propriu, şi chiar dacă a fost dificil, m-am bucurat mereu că pot fi alături de colegii mei din PNL în încercarea de a aduce un suflu nou în politica din ţară, pentru mai binele vrâncenilor de acasă şi de peste graniţe.”

Ce plăcere e să fii jignit de Oprişan?

Alături de colegii liberali de la Vrancea (Foto: Libertatea)

În trecut, Burduşa a fost jignit şi ameninţat de baronul Oprişan, într-o şedinţă a CJ Vrancea, la Focşani, după cum a relatat G4Media.ro. Nu era prima oară. 

Să vrei să vii la şedinţele controlate cu mână forte de Marian Oprişan tocmai de la Roma, pe banii şi timpul tău, pentru unii ar părea o prostie sau aventură risipitoare. Dar nu şi pentru cei cărora chiar le pasă de ce se întâmplă în ţara lor de suflet.

E greu de crezut că Ovidiu Burduşa a candidat pe listele Consiliului Judeţean Vrancea pentru cele câteva sute de lei indemnizaţia de şedinţă, oricum prea puţin în raport cu ce câştigă el acum din afacerile hoteliere din Roma, ci pentru că vrea să întoarcă ţării-mamă din experienţa forţată departe de casă. Iar ca el sunt mulţi, nu doar în PNL, ci şi în USR, PLUS sau PMP, care trebuie să-i urmeze exemplul.

Se poate şi altfel decât ca baronul PSD!

L-am putut vedea pe Ovidiu Burduşa în câteva emisiuni TV, după mitingurile pro-justiţie din Piaţa Victoriei la care venea special din Italia sau după operaţiuni criminale precum gazarea din 10 august. Dar şi ca subiect personal în scandalurile provocate de celebrul baron PSD de Vrancea.

Deşi a fost jignit şi ameninţat, Burduşa a reacţionat diferit. Ferm, dar calm şi civilizat. Ceva ce oameni ca Oprişan nu pot înţelege, pentru că uneori înveţi aşa ceva departe de casă, în Europa, acolo unde dezbaterea cu adversarii nu e plină de invective, ci de idei, argumente şi bun-simţ.

Interacţiunea cu lumea lui Oprişan de la Vrancea nu e deloc un motiv de atracţie pentru implicare în politica românească nici măcar pentru oameni ca Ovidiu Burduşa. Mai degrabă, de repulsie. Dar pe de altă parte, cum poţi schimba locurile natale, cum le poţi arăta votanţilor din Vrancea că se poate şi altfel decât cu Oprişan? Simplu: prin bătălie politică, nu prin fugă.

Diaspora, să fie mai mulţi Burduşa!

Tocmai de aceea sunt de admirat oameni ca el. Să ai viaţa ta frumoasă, şi nu oriunde, ci la Roma, să ai familia cu cei doi copii la adăpost în capitala Italiei, să ai o afacere turistică mică, dar stabilă şi crescută prin sudoarea ta şi a familiei, să fii respectat pe piaţă şi cu toate astea să-ţi doreşti să laşi totul pentru a te lua la trântă cu Oprişan şi PSD la Vrancea, asta cum vă sună?

În mod sigur, sună bine pentru Diaspora. Dar şi pentru România. Nimic nu se poate schimba fără sacrificiu, fără implicare, fără renunţarea la confortul vieţii personale, dacă unii dintre noi nu aleg să intre şi în arena cu lei a politicii. Din afară, nu merge. Dinăuntru, da. Să sperăm că vor fi şi alţii care vor alege calea lui Ovidiu Burduşa, dinspre Diaspora spre România, în politica de acasă.

Povestea lui Badea Cârțan la Roma

Badea Cârțan a fost un țăran originar din Cârțișoara (Sibiu), unde s-a născut în anul 1849. Acest cioban simplu a rămas în istoria românilor ca un luptător pentru unirea românilor din Transilvania cu cei din Vechiul Regat, toată viața sa dedicând-o acestui scop.

Într-o vreme în care românii din Transilvania aparțineau Imperiului Austro-Ungar și nu se bucurau de drepturi, Badea Cârțan a folosit cea mai eficientă armă, cartea. Badea Cârțan, care a îndrăgit cu patimă cartea, cartea românească și cartea de istorie. Timp de peste 30 de ani a trecut de mai multe ori munții, din porunca inimii, aducând din Vechiul Regat în Transilvania, în traistă, sute de cărți românești. Ajuns de mai multe ori la București, el a cunoscut mai mulți oameni de cultură, de la care a învățat istoria românilor și mai ales ideea romanității poporului român. Dorind să vadă cu propriii săi ochi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român, Badea Cârțan s-a hotărât să plece pe jos la Roma. În ianuarie 1896 a mers pe jos 20 de zile până la Viena și 23 de zile, apoi până la Roma. Ajuns acolo, Badea Cârțan s-a dus mai întâi la Columna lui Traian.[2]

„Cum era singur și al nimănui, cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Corjați, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare: „Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.” Badea Cârțan a făcut senzație la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie și prietenie. (Wikipedia)