Opriți mașinile! Alertă de luptă!

Marea Neagră este un alt câmp de luptă al războiului. România, una dintre țările de coastă, are marina în alertă maximă de mai bine de o săptămână, potrivit es.euronews.com.

Toate pentru a efectua exerciții de detectare și neutralizare a minelor și pentru a le îmbunătăți pregătirea pentru posibile situații reale.

Diana Sobaru, euronews România:

Scafandrii marinei desfășoară un exercițiu care constă în neutralizarea unei mine depistate în apropierea acestei nave. Riscul este maxim. Deplasate de curent, minele pot ajunge la coastă.

„Minele pot fi oriunde. Conform procedurii, le neutralizam si le transportam într-un loc unde să le distrugem”, explica comandantul Marinei Romane, Catalin Gherghinescu.

„Minele astea sunt mici, e greu să le vezi în mare. Este nevoie de multă atenție”, spune observatorul, Mihaela Cosma.

Căpitanul Marinei Române, Daniel Gheorma, aminteşte că „poziţia minelor este nedeterminată, iar marinarii trebuie să ia cea mai bună decizie pentru a le evita.

De aceea suntem în alertă maximă”. Ofițerii sunt mulțumiți de rezultatul exercițiului naval.

„A fost prima misiune reală de acest tip pentru această navă, a fost extrem de solicitantă. Antrenăm constant acest tip de caz, și executăm procedura pe care am pregătit-o de mult timp”, spune ofițerul secund al Marinei Române, Gigi Dode.

„Navele au primit notificare să folosească anumite coridoare pentru a intra și a ieși din Marea Neagră”, își amintește purtătorul de cuvânt al Marinei Române, Corneliu Pavel.

Aceste tipuri de exerciții de detectare a minelor au loc zilnic pentru a proteja accesul în porturile românești.