Sunt 48,7 milioane de alegători înscriși pe lista principală și care pot vota în cadrul acestor alegeri prezidențiale. Există și cetățeni cu dublă naționalitate (europeni). Este vorba de 324. 000 de persoane ce sunt înscrise pe listele electorale franceze pentru a-și putea exprima votul.

Cei mai multi sunt portughezi, italieni, belgieni, spanioli, germani și olandezi. Există și o comunitate de români iar mulți dintre ei au dublă cetățenie, potrivit rfi.ro.

Cristina Teacă (rfi.ro) a stat de vorbă cu româno-francezi:

Ionel este pianist iar anul acesta, desemnarea candidatului i s-a părut o alegerea grea: “Pur și simplu este un «devoir», cum spune francezul, este o datorie din partea unui cetățean, de a vota. Pe cine să votăm este deja mai complicat. Încă am idei neclare căci e foarte complicat dar simt că trebuie să fiu prezent. E nevoie de o schimbare. Problema este că fiecare candidat propune multe în programul său, fac multe promisiuni. Ce este interesant este că din ceea ce propun, se vede că pot fi făcute schimbări dar ulterior, când ajung pe funcție, nu se mai schimbă nimic”.

Ioana locuiește în Franța din 1983 și a votat la fiecare scrutin: “Trebuie să ne manifestăm dreptul de a vota și să fim responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Primul lucru, dimineața când m-am trezit, a fost să merg să votez. Nu sunt mulțumită cu ceea ce se întâmplă în prezent. Sper ca oamenii să aibă speranța că ei pot schimba lucrurile. Altfel, nu ne putem plânge că lucrurile nu merg cum vrem dacă nu facem niciun gest”.

Andrei s-a născut în România dar locuiește, lucrează și și-a fondat o familie în Franța. Aici i s-au născut cei trei copilași iar duminică, el a mers la vot. El a explicat fetiței sale care este criteriul dorit la viitorul președinte: „

Este o responsabilitate pe care o am. Sunt cetățean francez de mai mulți ani. Stiu că trebuie să mă țin și eu de partea mea de responsabilități și să particip activ la societatea în care trăiesc. Aici, în Franța, fiecare alegător primește înainte de alegeri, programul fiecărui candidat, acasă, în poștă. Am discutat aseară cu fetița mea despre ei și până la urmă am decis să alegem un candidat care nu este prieten cu Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Ea este la curent cu tot ce se întâmplă în Ucraina în aceste zile. Am mers împreună la vot, știe pentru ce facem acest demers, știe de ce e important în viața noatră dar și ce impact au alegerile prezidențiale asupra altor persoane care locuiesc în Europa și în afara ei”.

Yves este căsătorit cu o româncă de mai bine de 10 ani și este interesat de viața politică franceză. Deocamdată locuiește în Franța dar, pentru că îi place România, intenționează să se mute pe meleaguri românești. Deocamdată, spune el, votează deoarece se bucură de faptul că trăiește într-o democrație, așa cum nu este cazul în alte țări:

Doresc să votez pentru a nu avea regrete ulterior. Apoi, votez pentru că nu vreau să ajung să critic persoana care a fost aleasă, fără să-mi fi făcut datoria și să fi încercat să influențez aceste alegeri. Așadar, nu are sens să ne plângem de candidatul care va fi ales, în cazul în care nu am votat”.

Am stat de vorbă și cu soția, sa, Roxana, topograf de profesie. Locuiește și lucrează în Franța, achită impozitele aici iar duminică și-a făcut datoria de cetățean francez și a votat: „Am șansa să votez și să obțin o schimbare, în bine, bineînțeles. Sunt multe lucruri care nu sunt în regulă. Franța aproape că a dispărut ca națiune. Nu mi se pare în regulă”.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 aprilie.