La Paris, în bazilica Sainte-Clotilde, a avut loc vineri întâi aprilie un concert excepţional. Dirijorul francez de origine română Christian Ciucă a condus atât Ansamblul său vocal Crescendo cât şi Corul Bach al Bisericii Negre din Braşov.

Au venit de asemenea de la Braşov dirijorul şi organistul Steffen Schlandt şi soprana Andreea Cojoc. Concertul a fost şi unul de solidaritate cu Ucraina, potrivit rfi.ro.

Programul serii muzicale este excepţional: «Via Crucis» – «Drumul Crucii» – de Franz Liszt şi «Psalmul 42» al lui Felix Mendelssohn Bartholdy, considerat de mulţi drept o capodoperă a muzicii religioase. Am stat de vorbă mai întâi cu Steffen Schlandt, organistul şi dirijorul Corului Bach al Bisericii Negre din Braşov.

«Este un proiect pe care l-am îmbrăţişat cu drag pentru că, în primul rând, ne stimulează venirea la Paris. Biserica Sainte-Clotilde în care vom cânta este o biserică foarte generoasă, în atmosferă, iar lucrările pe care le prezentăm sunt tocmai dintr-o epocă ce merge foarte bine cu neogoticul francez.

O să cântăm două lucrări vocal-simfonice: «Via Crucis» – «Drumul Crucii» – de Franz Liszt şi «Psalmul 42» al lui Felix Mendelssohn Bartholdy. Pe lângă aceste două lucrări mari, vom cânta de asemenea două lucrări mai micuţe: «Cantique de Jean Racine» de Gabriel Fauré şi «Psalmul 123» de Marţian Negrea.

Această minunată biserică neogotică ne ajută. La Liszt vorbim de exemplu despre o lucrare ecletică care foloseşte deopotrivă coralul gregorian cât şi coralul protestant.

Avem deci déjà două confesiuni reunite, catolică şi protestantă. A trebuit şi noi să lucrăm mult ca să înţelegem piesa pentru că nu este una uşor de înţeles. E o piesă foarte intimă, reflexivă, din perioada în care Liszt era retras încercând să desluşească misterele vieţii şi ale morţii.

Este vorba despre o coproducţie, două concerte, unul la Paris, celălalt pe 8 mai la Biserica Neagră din Braşov. Acest proiect ne apropie şi ca oameni întrucât la bază suntem oameni foarte diferiţi. Vedem aici, la Paris, câte culturi şi tradiţii diferite sunt cuprinse în cor.

La fel, şi în corul nostru avem 3 limbi materne şi oameni din 6 confesiuni diferite. Cred deci că este foarte benefic să ne cunoaştem şi pe această cale şi să fim recunoscători pentru fiecare zi pe care o trăim în pace.

Muzical ne-ar satisface vineri seara ca toţi să simţim cât mai intens posibil acea oră şi jumătate pe care o vom petrece în biserică, adică să ne putem cufunda întru totul în muzică.

Având această impresie de comuniune muzicală, cu gândurile pe care această muzică doreşte să le transmită. Dacă reuşim să facem acest lucru, va fi déjà un cadou mare pentru muzicieni şi, bineînţeles, acest cadou trebuie făcut şi publicului.»

Christian Ciucă, creatorul şi dirijorul Ansamblului vocal Crescendo, a deschis acum trei ani, în 2019, Sezonul Franţa-România. Atunci i-a venit şi idea să continue cooperarea culturală franco-română încă din anul următor, 2020. Pandemia de Covid a decis însă altfel dar Christian Ciucă nu a renunţat, doar a amânat.

«Este o colaborare care trebuia să aibă loc în 2020, imediat după anul France-Roumanie. Acest cor al catedralei din Braşov cu corul meu din Paris ne-am dorit atât de mult să cântăm împreună încât am decis să amânăm dar nu să anulăm cooperarea noastră.

Iată că reuşim acum să facem concertul într-una din cele mai frumoase biserici din Paris. Este, în plus, un concert de suflet. De ce? Pentru că noi ne putem aduna pentru a cânta şi da un concert dar muzicienii şi din Ucraina, care şi-ar fi dorit poate să cânte şi aceste piese, nu o pot face.

Este deci un concert de solidaritate cu poporul ucrainean, cu refugiaţii, cu aceşti oameni care au încercat să trăiască în pace dar nu au reuşit. Noi, prin muzică, nu putem decât să le aducem puţină alinare şi o susţinere materială pentru că am vrut neapărat să avem o asociaţie prezentă la acest concert care va recolta fonduri pentru a ajuta concret poporul şi pe refugiaţii ucraineni.

Nu a fost greu de organizat acest concert dublu pentru că am avut deplina susţinere a instituţiilor franceze şi a autorităţilor române, mai exact al Institutului cultural român şi al Institutului francez din Bucureşti.

Pe 8 mai, în ajunul Zilei Europei, vom fi la Braşov şi va fi o zi care, cred eu, va marca şi ea colaborarea noastră pentru că va fi un nou început.»