Paramo de Boedo e o mică localitate înconjurată de pădure şi câmpuri agricole. Are doar câteva case şi în jur de 100 de locuitori, dar este una dintre cele mai cunoscute localităţi din Spania. Şi asta pentru că primar este un român pe care a vrut să-l cunoască chiar regele Spaniei.

Ales primar la propunerea localnicilor, Aurel Truţă a ajuns în Paramo de Boedo ca să efectueze nişte lucrări de construcţii şi i-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă şi s-a stabilit acolo.

Între timp, a renovat primăria şi a amenajat un cabinet medical pentru localnici. ”Vine un medic o dată pe săptămână şi avem o sală de tratamente”, spune Aurel Truţă într-un material realizat de Ştirile TVR.

În sala de consiliu a Primăriei a aşezat la loc de cinste fotografia înrămată în care apare alături de preşedintele României şi de regele Spaniei. 

Localnicii s-au bucurat ca nişte copii când Aurel a renovat biserica din sat, un monument istoric din secolul al XIV-lea.

”Luna viitoare o să avem un botez al unei familii mixte, tatăl e român şi mama spanioloaică”, ţine să remarce primarul. Aurel a ajuns primar în Paramo de Boedo fără să îşi dorească neaparat asta.

”Este o persoană cu o minte mult mai deschisă, cu idei noi, fără frică faţă de multe lucruri, de care oamenii de aici aveau teamă şi a dat o nouă vitalitate satului”, povesteşte Mariano Marcos Gallego, un localnic.

Aurel este căsătorit şi are două fetiţe, Claudia şi Laura, de 6 şi 13 ani. Copilele exultă de bucurie pentru că tatăl lor a renovat parcul de joacă, iar acum vin şi copii din satele vecine ca să se joace.

De când Aurel a devenit primar, populaţia localităţii a crescut. ”​S-a mărit mult şi nu doar cu români, sunt mulţi care au venit să trăiască aici, au adus copii. Aurel a creat locuri de muncă”, mai spune Mariano Marcos Gallego.

Aurel se mândreşte că în Paramo de Boedo nu există practic şomaj.

”Avem o densitate de un locuitor la 5 kilometri pătraţi. Este foarte dificil să vrei să lucrezi şi să nu găseşti un loc de muncă. Sunt locuri de muncă în agricultură, industrie, în special în industria alimentară, putem să ne mândrim că avem în zonă cea mai mare fabrică de biscuiţi din Europa”, explică Aurel Truţă.

La următoarele alegeri, românul va candida şi pentru al treilea mandat.

În momentul de faţă sunt 1.093.231 de români rezidenţi în Spania, fiind oficial cea mai mare comunitate străină din această ţară, potrivit datelor prezentate de Ministerul Incluziunii, Serviciilor Sociale şi Migraţiei.

Foto: stiridiaspora.ro