Klaus Iohannis a declarat, după Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat la Riga, că desfăşurarea lucrărilor şi subiectele discutate arată unitatea celor 12 state care fac parte din acest format.
De asemenea, şeful statului a subiniat că nu doar Ucraina trebuie susţinută pentru obţinerea statutului de stat candidat la UE, ci şi Republica Moldova şi Georgia, informează adevarul.
„Am fost onorat să particip la VII-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări. Ne-am întâlnit într-un moment-cheie al întregului continent. În acest context complex, miza summitului depăşeşte cadrul obiectivului central de dezvolare a regiunii. Summitul reflectă unitatea noastră.
În 2018, am organizat cu succes Summit-ul şi Forumul de afaceri, iar în 2023 România îl va găzdui din nou. Această decizie de azi arată importanţa majoră pe care România o acordă summitul-ului.
„Azi am analizat modul în care iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actualul text de securitate european, în trei domenii de bază – transport, energie şi digital”, a completat şeful statului.
„România are convingerea fermă că Republica Moldova şi Georgia trebuie să primească acelaşi sprijin din partea noastră, pentru că rezilienţa lor e greu încercată. România va încerca să susţină întărirea Iniţiativei. Vom încuraja noi investiţii ale fondului”, a mai afirmat Iohannis.
Liderul de la Palatul Cotroceni a mai vorbit de proiectele importante din punctul de vedere al României, cum ar fi legătura de autostrăzi şi de căi ferate. Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a anunţat, luni la Riga, că la cel de-al şaptelea Summit Iniţiativacelor Trei Mări a fost decisă creearea unui nou tip de parteneriat, un parteneriat participant pentru Ucraina, dar şi pentru alte state care aspiră să devină membre al UE.
„Avem parteneri Germania, SUA, Comisia Europeană care patronează activităţile noastre în cadrul UE şi ca state care creează această comunitate a Europei Centrale, dar şi Marea Britanie colaborează cu noi în cadrul unui parteneriat şi Japonia. Am discutat şi despre Ucraina şi suntem profund convinşi că acest statut de stat candidat la UE va fi acordat Ucrainei în curând.
Ne-am decis să creem un nou parteneriat cu Iniţiativa celor Trei Mări să avem şi parteneriat participant, un nou tip de parteneriat care nu e rezervat doar Ucrainei. L-am acordat astăzi Ucrainei şi asta se reflectă în Declaraţia noastră finală, dar considerăm că acest parteneriat participant poate fi acordat şi statelor care aspiră la o candidatură la UE, dacă vor dori să participe la Iniţiativa Celor Trei Mări”, a afirmat preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la conferinţa comună cu preşedinţii Letoniei şi României, luni la Riga.